Zuid-Hollandse 'wc-borstel van de toekomst' met Flevolands geld ontwikkeld

FLEVOLAND • Ma 30 januari 2023 | 6:21 • Maandag 30 januari 2023 | 6:21

Geld uit Flevoland, dat is bedoeld voor het ondersteunen van bedrijven in deze provincie, komt hier niet altijd terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland. In 2021 werd er een lening verstrekt aan een bedrijf dat in Zuid-Holland is gevestigd en daar de productie ook heeft ondergebracht. En dit strookt niet met de voorwaarden die Flevoland bij dit soort kredieten aan bedrijven stelt.

De provincie Flevoland maakt jaarlijks veel geld vrij om vernieuwende of startende ondernemers verder te helpen en daarmee de economie in Flevoland te stimuleren. Dat gebeurt via de ontwikkelingsmaatschappij Horizon, die daarvoor miljoenen tot haar beschikking heeft. Om steun van Horizon te ontvangen moet een bedrijf wel in Flevoland gevestigd zijn of daar binnen een jaar naartoe verhuizen.

Lening aan bedrijf in Zoetermeer
Maar in 2021 verleende Horizon een lening aan een bedrijf van buiten Flevoland, genaamd Tranzero. Dit bedrijf ontwikkelde een bijzondere toiletreiniger. En met behulp van de Flevolandse lening kon het product op de markt worden gebracht. Hoe hoog de lening was, dat willen de ontwikkelingsmaatschappij en Tranzero niet zeggen, maar dit soort steun kan oplopen tot vier ton per bedrijf. Het gaat daarbij bovendien om risicodragend kapitaal. Dit betekent dat de kans bestaat dat het geld niet wordt terugbetaald.

Volgens Horizon werd de lening toegekend aan het Zuid-Hollandse bedrijf, omdat een van de investeerders van de toiletreiniger in Creil woont. Maar het bedrijf dat de toiletreiniger maakt, zit in Zoetermeer en het product wordt gemaakt bij een sociale werkplaats in Zuid-Holland.

Geen grote link met Flevoland
De techniek achter het nieuwe apparaat komt uit Zeeland. De directeuren van Tranzero wonen eveneens buiten Flevoland. De provincie lijkt dan ook weinig profijt te hebben van het ondersteunen van dit bedrijf. Op vragen van Omroep Flevoland geeft Horizon toe dat de link met Flevoland inderdaad mager is. De ontwikkelingsmaatschappij wil nu dat het bedrijf stappen onderneemt en naar Flevoland verhuist.

Flevoland heeft niet hoogste prioriteit
Tranzero laat desgevraagd weten dat er geprobeerd wordt zoveel mogelijk taken in Flevoland onder te brengen, maar dat dat niet de hoogste prioriteit heeft. Als het bedrijfsmatig interessanter is om ergens anders te produceren, dan gaat dat voor, zo stelt de directeur. Over verhuisplannen naar Flevoland wil de onderneming niks kwijt, maar het benadrukt dat het zich houdt aan het contract dat met Horizon is afgesloten.

Horizon Flevoland noemt het overigens een toevalstreffer dat Omroep Flevoland op deze situatie is gestuit. Bij het verlenen van andere leningen zou er altijd heel goed naar de Flevolandse connectie worden gekeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel