Ministerie: 'Verkiezingsborden plaatsen een advies, geen wettelijke verplichting'

DRONTEN • Do 9 februari 2023 | 13:11 • Donderdag 9 februari 2023 | 13:11

Het plaatsen van verkiezingsborden is een advies en geen wettelijke verplichting. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten als reactie op het besluit om de borden in Dronten te plaatsen omdat dit wettelijk verplicht zou zijn.

Volgens de minister is het plaatsen van borden een advies aan het college van B en W waarna de gemeenteraad er ook nog wat van mag vinden.

Burgemeester Jean Paul Gebben liet vorige week aan de gemeenteraad weten dat hij vanaf nu geen verkiezingsborden meer wil plaatsen in Dronten. "Het effect is nul", verklaarde hij. Gebben gaf aan nog wel te willen uitzoeken of hij het besluit mocht nemen.

Juristen gemeente
Dat deed hij als handreiking naar de raad die hem over de verkiezingsborden ter verantwoording riep. Zo was de PvdA niet blij dat de aankondiging nu pas kwam omdat er drukwerk was besteld. Gebben gaf dinsdagavond aan fout te hebben gehandeld. Juristen van de gemeente gaven aan dat de borden wettelijk verplicht zijn, aldus de burgemeester.

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken zegt dat het plaatsen van verkiezingsborden bij de gemeenten ligt. Het college beslist erover waarna de raad er ook nog wat van kan vinden. Het ministerie vindt het wel belangrijk dat er aanplakborden worden geplaatst.

Geen verplichting, wel wenselijk
"Ik vind het wenselijk dat gemeenten, door het plaatsen van verkiezingsborden, politieke partijen een mogelijkheid bieden om hun deelname aan de verkiezingen onder de aandacht van kiezers te brengen", zegt minister Bruins Slot in een reactie.

Via een zogenoemde 'circulaire' wees Bruins Slot op het gemeentefonds waarin ook geld is opgenomen voor verkiezingen, zoals voor het plaatsen van verkiezingsborden.

Fractievoorzitter Roelf Raterink van de PvdA-fractie in Dronten kaartte de eerdere beslissing van Gebben aan. Volgens hem maakt het niet uit of het plaatsen van verkiezingsborden wettelijk verplicht is of niet.

"Daar kan ik makkelijk overheen stappen", zegt de politicus. "Het is belangrijker dat de borden er komen. Ik heb gebeld met de griffie en we krijgen één dezer dagen te horen waar en hoeveel borden er worden geplaatst."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel