Zorginstellingen verspillen dertig procent minder voedsel

FLEVOLAND • Zo 12 februari 2023 | 14:56 • Zondag 12 februari 2023 | 14:56

Vijf zorginstellingen in Lelystad en Dronten gooien dertig procent minder voedsel weg dan voorheen. Dat is het resultaat van een aantal aanpassingen bij de instellingen die meededen aan een project om voedselverspilling tegen te gaan. Afgelopen week werden de resultaten bekend gemaakt.

Het project om anders om te gaan met voedsel is van Greendish, de Provincie en de gemeente Lelystad. GreenDish is een organisatie die in actie komt tegen voedselverspilling. De Regenboog in Dronten is één van de zorginstellingen die meedeed.

Kleinere porties
Tijdens de eerste meting voor het voedselverspillingsprogramma werd duidelijk dat er vooral veel rauwkost wordt weggegooid. De Regenboog heeft daarom het formaat van de serveerschaaltjes aangepast. "Dan kunnen mensen op behoefte nog meer vragen als dat nodig is", zegt kok Harjan Oost van de zorginstelling. "Dat heeft geresulteerd in een voedselverspillingsvermindering van dertig procent."

Ook wordt nu nagedacht over het slimmer opstellen van de menu’s. Gekookte aardappelen worden bijvoorbeeld nog gebruikt om ze op een later moment op te bakken en snijafval wordt verwerkt in de soep. "Ik ben nu bezig met de voorbereidingen van de soep", zegt Oost. "Iedere nacht trekken wij een bouillon van groenten en vleesbotten. Al het afval dat we overhouden, dat we normaal weg zouden gooien, gooien wij nu gewoon bij de bouillon in. Dat zorgt alleen maar voor meer smaak. En daardoor gooien wij dus minder afval weg."

'Zuinig zijn op het eten dat we produceren'
Als het aan Oost ligt, krijgt het project een vervolg. "Voor mezelf ben ik me er bewust van geworden wat ook wij weggooien", zegt de kok. "Dit project is belangrijk omdat we ons er van bewust moeten zijn van wat we doen met ons eten. Alles staat momenteel onder druk. De landbouw staat onder druk, de visserij staat onder druk. We moeten gewoon zuinig zijn op het eten dat wij produceren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel