Tweede Kamer stelt voorwaarden aan natuurvergunning Lelystad Airport

LELYSTAD • Di 14 februari 2023 | 17:46 • Dinsdag 14 februari 2023 | 17:46

De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport geen natuurvergunning krijgt voordat gegarandeerd is dat de luchtvaart een eerlijke bijdrage levert aan het oplossen van het stikstofprobleem. Een meerderheid steunt een motie van die strekking van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en BBB.

Boeren hebben hun bedrijf op- of uitgebouwd zonder vergunning, omdat die onder de oude stikstofwetgeving (PAS) niet nodig was. Zij konden volstaan met een melding. Ook Lelystad Airport behoorde tot deze zogenoemde PAS-melders. Maar de Raad van State oordeelde een kleine vier jaar geleden dat die aanpak de natuur onvoldoende beschermde tegen een toenemende stikstofuitstoot.

Sindsdien heeft het kabinet doelen opgesteld om de stikstofuitstoot van de landbouw de komende jaren drastisch terug te dringen. Maar het kabinet kwam pas vorige week met doelstellingen waar andere vervuilende sectoren, zoals de industrie, het wegverkeer en de luchtvaart, aan moeten voldoen. Daarin ontbraken nog concrete plannen specifiek voor het vliegverkeer.

Behalve voor Lelystad Airport geldt deze motie ook voor Schiphol. Laatstgenoemde is mede op aandringen van het kabinet bezig met de aanvraag van een natuurvergunning. Schiphol heeft onlangs een aantal boerenbedrijven opgekocht om stikstofruimte te vinden voor de nationale luchthaven en Lelystad Airport. De Tweede Kamer reageerde daar gepikeerd op, mede omdat ook veel agrarische bedrijven in de problemen zitten door een ontbrekende natuurvergunning.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur had de motie ontraden. Hij vindt dat iedereen die een natuurvergunning aanvraagt, dat moet doen binnen de op dat moment geldende regels. Het voorstel om daar in het geval van Schiphol nu extra voorwaarden aan te gaan stellen, is volgens de bewindsman in strijd met dat principe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel