Drie agrarische bedrijven aangekocht voor natuurvergunning Lelystad Airport

LELYSTAD • Wo 15 februari 2023 | 20:26 • Woensdag 15 februari 2023 | 20:26

De Schiphol Group heeft drie agrarische bedrijven aangekocht voor de stikstofrechten om een natuurvergunning te krijgen voor Lelystad Airport. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Christianne van der Wal van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.

De minister schrijft dat de Schiphol Group in totaal twaalf agrarische bedrijven heeft overgenomen voor de stikstofrechten van zowel Lelystad Airport als Schiphol. Eerder was al bekend dat de Schiphol Group bedrijven had aangekocht, maar niet hoeveel daarvan bedoeld zijn voor de vergunning in Lelystad. De minister laat in het midden of de hoeveelheid stikstofruimte die vrijkomt bij de aankoop voldoende is voor de natuurvergunning.

Lelystad Airport kreeg eerder geen natuurvergunning voor de opening, omdat de berekeningen rond de stikstofuitstoot van het vliegveld onjuist bleken te zijn. Met het opkopen van agrarische boerderijen, zou er alsnog voldoende stikstofruimte gerealiseerd kunnen worden, om de vergunning alsnog te krijgen. Daarom heeft het bedrijf actief boeren benaderd die aan hebben gegeven hiervoor open te staan.

Dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen opkopen is omstreden. Veel agrarische bedrijven zitten zelf in de problemen door een ontbrekende natuurvergunning. De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport geen natuurvergunning krijgt voordat gegarandeerd is dat de luchtvaart een eerlijke bijdrage levert aan het oplossen van het stikstofprobleem. Een meerderheid steunde dinsdag een motie van die strekking van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en BBB.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel