Gemeenteraad Almere stemt voor groot onderzoek naar riolering Oosterwold

ALMERE • Vr 17 februari 2023 | 6:45 • Vrijdag 17 februari 2023 | 6:45

Een grote meerderheid van de Almeerse gemeenteraad wil dat er een diepgravend onderzoek komt naar de rioleringsproblemen van de wijk Oosterwold. Dat is donderdagavond besloten tijdens de raadsvergadering.

Het idee achter Oosterwold is dat bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor alle voorzieningen. De aanleg van een riool werd niet nodig geacht. Een zogeheten IBA, dat staat voor Individuele Behandeling Afvalwater, zou per huishouden volstaan. Later bleek dat de IBA's niet goed genoeg werkten.

Ook werd duidelijk dat de gemeente verplicht was om een riool aan te leggen. Nu moet dat achteraf alsnog gaan gebeuren. Dat veroorzaakt voor de gemeente een kostenpost van tenminste 60 miljoen euro. Dat gaat niet alleen naar de aanleg van het riool, maar ook naar maatregelen om de zaak op orde te krijgen voordat het zover is.

De gemeenteraad wil nu weten hoe het zover heeft kunnen komen en of er geleerd kan worden van de gemaakte fouten. Het onderzoek moet gedaan worden door een onafhankelijk extern bureau.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel