Aeres zoekt paarden voor onderzoek naar dierentherapie

DRONTEN • Di 21 februari 2023 | 11:59 • Dinsdag 21 februari 2023 | 11:59

Aeres Hogeschool in Dronten is op zoek naar 130 paarden voor een onderzoek naar dierentherapie. De school wil weten hoe vaak de hoefdieren in te zetten zijn voor therapie en coaching. Daarvoor worden al 70 paarden gevolgd, maar om een representatief beeld te krijgen zijn nog meer dieren nodig.

Het onderzoek naar de belastbaarheid van paarden startte vorig jaar. Volgens lector Kathalijne Visser van Aeres Hogeschool zijn de effecten van paardentherapie en -coaching op de mens inmiddels wel duidelijk, maar is nog niet bekend hoe een paard zo'n sessie ervaart. "Het zou fantastisch zijn als we daarin een win-win-situatie zien." De eigenaren van 70 paarden leveren gegevens over hun dier aan via een app. In totaal moeten 200 hoefdieren worden gevolgd, zegt Visser.

Gedrag is belangrijk signaal
Aeres vraagt de eigenaren van de paarden onder meer te letten op gedragssignalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het zwiepen van de staart en het schudden van het hoofd. "Dat zijn vaak al dingen die mensen als therapeut of coach al weten en eigenlijk al doen, maar nu willen we het opschrijven."

Wie mee wil doen aan het onderzoek kan maandagavond 13 en dinsdagavond 14 maart een online training volgen. Dan wordt tekst en uitleg gegeven over de gedragssignalen en de verzameling van data. Volgens Visser is het onderzoek belangrijk voor de sector. De paardeigenaren die nu al meedoen aan het onderzoek zijn met een andere blik naar hun dier gaan kijken, zegt zij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel