School in Almere Poort vreest voor drugsdealers bij komst verslaafdenopvang

ALMERE • Di 21 februari 2023 | 12:46 • Dinsdag 21 februari 2023 | 12:46

Vmbo en mbo-school Aeres in Almere Poort is bezorgd over de mogelijke komst van een verslaafdenopvang in de buurt. Gevreesd wordt dat dealers zich in de omgeving van het woonproject gaan ophouden. Dat brengt grote risico's voor leerlingen met zich mee zegt Aeres.

Tegen het woonproject Domus van het Leger des Heils is ook veel verzet van omwonenden. In een brief aan de gemeenteraad uit het schoolbestuur nu verschillende zorgen.

School ziet locatie niet zitten
Aeres zegt dat tijdens een recente informatieavond van de gemeente de indruk is gewekt dat de school achter de locatiekeuze voor Domus staat. Dat is niet het geval. Het schoolbestuur zegt in februari 2022 te zijn geïnformeerd over de plannen. "Waarbij duidelijk bleek dat er sprake zou zijn van een voldongen feit."

Aeres wijst er verder op dat uit recent vrijgegeven informatie blijkt dat één van de criteria voor een geschikte locatie is dat deze "bij voorkeur niet in de nabijheid van (basis)scholen of kinderopvang" ligt. Dat is dus wel het geval.

Ook de nieuwe locatie van basisschool De Kleine Wereld is in de buurt van de opvang. Een woordvoerder van de school geeft aan dat zij nog met het bestuur in gesprek zijn over welk standpunt zij gaan innemen in deze kwestie.

Harddrugs en dealers onvermijdelijk
"Ook is gebleken dat de komst van dealers van harddrugs rondom de woonvoorziening en dus ook rondom onze school onvermijdelijk is", zo schrijft Aeres.

Om de plannen voor de verslaafdenopvang mogelijk te maken is er nog een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Aeres gaat tijdens die procedure nu bezwaar maken. "Het is immers bekend dat de drugshandel steeds meedogenlozer, professioneler en onbeheersbaarder wordt."

Wethouder: ik begrijp de bezorgdheid
Gevraagd naar een reactie op de brief van de school zegt wethouder Froukje de Jonge de bezorgdheid van de ouders en het schoolbestuur van Aeres uiteraard te begrijpen. "Uit de contacten die we tot nu toe hebben gehad met Aeres en het Leger des Heils sprak echter steeds voldoende basis om gezamenlijk tot passende beheersmaatregelen te komen voor Domus op deze locatie. Hierover ga ik deze week met het schoolbestuur in gesprek."

De wethouder zegt verder dat er voorafgaand aan het raadsbesluit van februari 2022 diverse malen contact is geweest met Aeres. "Zo is de wethouder samen met de regiodirecteur van het Leger des Heils en betrokken ambtenaren op 24 november 2021 langs geweest bij Aeres. En ook daarna zijn er nog diverse contactmomenten geweest met Aeres, het Leger des Heils, betrokken ambtenaren en de bestuurder over deze locatie." Aeres schrijft in haar brief dat van intensief contact juist geen sprake is geweest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel