Alle bussen AllGo stilgezet, nieuwe busstaking roept irritatie op

FLEVOLAND • Di 21 februari 2023 | 22:00 • Dinsdag 21 februari 2023 | 22:00

Busvervoerder AllGo heeft alle bussen in Almere woensdagmiddag stilgezet. De hele dag wordt er door een deel van de buschauffeurs in Flevoland gestaakt voor een betere cao. Ook bij de verkeersleiding van AllGo leggen werknemers het werk neer, waardoor de veiligheid van reizigers en chauffeurs die wel reden niet gewaarborgd kan worden.

Sinds 13.00 uur rijden er geen nieuwe bussen meer door Almere. De laatste ritten worden afgemaakt en dan gaan de bussen terug naar de garage. Dat geldt ook voor de bussen van R-net Almere. AllGo raadt reizigers aan om ander vervoer te regelen.

Reizigers in Lelystad geïrriteerd
Volgens vakbonden CNV en FNV komen de werkgevers nog altijd niet met een goed bod. Reizigers reageren woensdagochtend geïrriteerd op het station in Lelystad: "Ik sta al twintig minuten te wachten. Maar het is niet anders."

In Lelystad rijdt ongeveer 50% van de bussen, laat Arriva weten. De werkdruk is door onregelmatige werkroosters en krappe rittijden te hoog, zei woordvoerder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer eerder tegen Omroep Flevoland. Ook vrijdag zal volgens de vakbond het grootste deel van de bussen niet rijden.

'Oplossing ligt bij werkgevers'
"Ik staak vandaag niet," vertelt een buschauffeur. "Het is belangrijk dat er wel iets rijdt. Wat moeten al die mensen anders?" Volgens Van der Gaag vinden de chauffeurs het "verschrikkelijk" dat de passagiers opnieuw de dupe zijn. "Maar de oplossing daarvoor ligt echt bij de werkgevers", zei hij.

Eind januari staakten de buschauffeurs ook. Toen reden de bussen vijf dagen niet. Ook toen wilden ze een nieuwe CAO met een loon die meestijgt met de inflatie. Door het personeelstekort is er ook een te hoge werkdruk die naar beneden moet, zeggen ze.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel