Verdachte van overval: 'Het was een schreeuw om hulp'

LELYSTAD • Ma 6 maart 2023 | 21:21 • Maandag 6 maart 2023 | 21:21

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee jaar cel geëist tegen een man uit Lelystad omdat hij onder meer een gewapende overval zou hebben gepleegd op een supermarkt. De 28-jarige verdachte zou vorig jaar zomer meerdere strafbare feiten hebben gepleegd. De man verklaarde tegenover de rechter dat de overval een schreeuw om hulp was.

De overval was eind juni bij de Albert Heijn aan de Neringpassage in Lelystad. De verdachte zou een caissière met een mes hebben bedreigd en geld uit de kassa hebben meegenomen. De buit was zo'n tachtig euro.

"Wat ik heb gedaan, was niet goed en ook niet iets wat ik opnieuw zou doen. Ik heb het alleen gedaan omdat ik hulp wilde. Ik bied mijn excuses aan het meisje aan. Ik hoop dat ze me vergeeft", zei de man in de Lelystadse rechtbank.

Zwartrijden, poepen en plassen
De Lelystedeling stond ook terecht voor zwartrijden in de bus, verzet bij een aanhouding en vernielingen in meerdere politiecellen en een politieauto. Hij poepte en plaste volgens de officier van justitie in zijn cel, maar niet in het toilet en hij besmeurde een politiewagen met bloed.

Ook dit was een roep om hulp, vertelde de verdachte de rechters. "Ik had veel problemen, ik sliep op straat en raakte in paniek. Ik dacht: misschien word ik geholpen en vind ik zo een plek waar ik kan overnachten."

De officier noemde dat 'kwalijk en heel egoïstisch': "Meneer wilde hulp en het kon hem niet schelen wie daar de dupe van zou worden." Op beelden van de bewakingscamera’s van de Albert Heijn is volgens hem te zien hoe omstanders schrikken als de verdachte een mes trekt. De impact op het jonge meisje achter de kassa is ook enorm.

Eerdere voorwaardelijk taakstraf
Naast de celstraf vindt de officier dat de Lelystedeling zich moet laten behandelen en begeleid moet gaan wonen. Ook zou hij werk moeten gaan zoeken. De officier vroeg de rechtbank bovendien om de voorwaardelijke taakstraf van dertig uur die hij eerder opgelegd heeft gekregen, nu ten uitvoer te laten brengen.

De advocaat van de verdachte leek dat een goed idee, omdat het uitvoeren van die taakstraf een opmaat kan zijn naar werk en kan zorgen voor een zinvolle dagbesteding. Ze vond wel dat haar cliënt, die al negen maanden in de cel zit, lang genoeg heeft vastgezeten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel