Van der Loo geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Almere

ALMERE • Wo 8 maart 2023 | 19:31 • Woensdag 8 maart 2023 | 19:31

Hein van der Loo is woensdagavond geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Almere. Commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft hem in het bijzijn van de gemeenteraad officieel benoemd. Van der Loo legde de eed af.

"Het is een uitdaging. Iets om de tanden in te zetten", zei Van der Loo in zijn dankwoord na zijn beëdiging tot burgemeester. "We gaan samen aan de bak." Van der Loo genoot van het onthaal met het lied 'It takes two to tango' aan het begin van de installatiebijeenkomst. "Hier staat een burgemeester die er zin in heeft. Binnen en vooral ook buiten dit stadhuis. Boven partijen. Tussen mensen. Vanaf vandaag ben ik met liefde uw enthousiaste aanvoerder. Samen aan de slag."

De Floriade, een van de hoofdthema’s van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld, kwam ook meteen ter sprake. Raadslid Willem Boutkan, die de avond voorzat, zei: "Het was misschien beter geweest dat jij eerder in Almere was begonnen gezien je achtergrond als bankier." Hij overhandigde Van der Loo een nieuwe voorzittershamer, 'want de oude is intensief gebruikt', zei Boutkan. "Gebruik hem gepast en met mate. Hamer het debat niet dood maar zie het als een middel om te bouwen."

'Zoek inwoners op'
Martine van Bemmel van de vertrouwenscommissie had een boodschap voor de zevende burgemeester van Almere: zoek vooral de inwoners van de stad op. "Ga zo veel mogelijk naar buiten. De stad in. Wees zichtbaar en benaderbaar. Almere maken we niet in het stadhuis maar zoveel mogelijk buiten dit huis. Ga de stad in." Commissaris van de koning Leen Verbeek voegde nog toe: "Ik denk dat u met Hein een ervaren bestuurder heeft binnengehaald die jarenlang actief is in het maatschappelijke leven en actief in het bankwezen. Beste Hein, vanaf vandaag is Almere jouw gemeente, de lusten en de lasten."

Van der Loo neemt het stokje over van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld, die inviel omdat Franc Weerwind minister voor Rechtsbescherming werd. Eerder was Van der Loo burgemeester van Zwijndrecht. Hij is sinds 2021 partijloos omdat hij vindt dat het ambt van burgemeester het beste uitgevoerd kan worden zonder banden met een politieke partij. Van der Loo was lid van het CDA.

Bankwezen
De nieuwe burgemeester is getrouwd en heeft vier kinderen. In het verleden was Van der Loo bankier voor de Rabobank en ABN AMRO en studeerde hij bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Van der Loo zei eerder al zin te hebben in Almere. "Het is absoluut een prachtige gemeente met heel veel groen. Het is natuurlijk een uniek project geweest, al sinds de jaren 70. Ik zie het echt als een unieke kans om daar te mogen wonen en werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel