Flevolandse boeren met de auto naar Den Haag

FLEVOLAND • Vr 10 maart 2023 | 15:58 • Vrijdag 10 maart 2023 | 15:58

Flevolandse boeren gaan zaterdag met de auto naar Den Haag, waar een landelijke protestactie wordt gehouden. Ze demonstreren tegen het kabinetsbeleid. De boeren wilde met trekkers naar Den Haag gaan, maar daar mogen maar twee tractoren de stad in. Volgens Mick Tinga van Farmers Defence Force afdeling Flevoland geven de boeren gehoor aan het tractorverbod.

"Als we met die trekker naar Den Haag rijden, geven we Rutte zijn zin", zegt de agrariër. "Ze hopen eigenlijk dat we massaal met de trekker komen, zodat ze een paar trekkers in beslag kunnen nemen. En wij zeggen nu: lange neus, we doen het niet. We gaan gewoon met de auto, we houden ons aan de regels en we gaan er een dijk van een demonstratie neerzetten."

Het doel van de demonstratie is volgens Tinga om mensen op te roepen niet te stemmen op een van de huidige coalitiepartijen, of op GroenLinks of de PvdA. Dat moet leiden tot een Eerste Kamer die meer tegenstand geeft aan de kabinetsplannen. De agrariër weet niet precies hoeveel mensen er naar de demonstratie Den Haag zullen komen, maar hij zegt niet verbaasd op te kijken als er meer dan 100.000 zullen zijn.

Niet de enige demonstratie
In Den Haag wordt zaterdag ook gedemonstreerd door klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Zij zouden weer de A12 willen blokkeren, net zoals in januari. Daar heeft Tinga wel een mening over. "Ik zou tegen de politie zeggen: laat ze lekker liggen. Dan is er na die tijd wel een shovel vrij om ze van het asfalt te schrapen."

Tinga verwacht geen problemen tijdens de boerenactie. "Iedereen staat daar in Den Haag bij ons protest met hetzelfde doel, en dat is zorgen dat we 15 maart allemaal gunstig stemmen en op die manier de huidige coalitie wegstemmen." Toch benadrukt de agrariër dat Farmers Defence Force niet uit is op onrust. "Alles is netjes aangevraagd, er is toestemming, dus ik zie hier geen enkel probleem in dat dit uit de hand gaat lopen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel