Kunstmest op dijken verleden tijd, waterschap zet meer in op biodiversiteit

FLEVOLAND • Di 14 maart 2023 | 13:15 • Dinsdag 14 maart 2023 | 13:15

Waterschap Zuiderzeeland zet sinds 2021 sterker in op biodiversiteit en wil die lijn ook na de verkiezingen doorzetten. "We keken eerder veel zakelijker naar onze taken. Zo moesten dijken gewoon robuust zijn. En als er dan toevallig plek was voor dieren en planten, was dat mooi meegenomen. Maar nu kijken we echt anders naar de natuur waarin wij ons werk doen", vertelt Connie Dekker, beleidsadviseur Duurzaamheid bij het waterschap.

Biodiversiteit is dat er een breed aanbod van planten en dieren is. Het gaat dan niet alleen om grote dieren en planten, maar ook om micro-organismen. "Een grote biodiversiteit zorgt voor een gezonde natuur, die daarmee ook veel robuuster wordt", zegt Dekker. "Uiteindelijk is dat ook goed voor ons. Kijk naar insecten: die zijn belangrijk voor ons voedsel."

Connie Dekker

Op 15 maart zijn er waterschapsverkiezingen. Je mag dan stemmen op iemand waarvan jij vindt dat hij of zij in het Algemeen Bestuur van het Flevolandse Waterschap Zuiderzeeland aan de slag mag gaan. Maar waar is het waterschap mee bezig? Deze weken leggen wij dat uit. Geen idee waar je op zou moeten stemmen? Dan kan deze stemhulp je misschien helpen.

Ander onderhoud dijken
Waar eerst op de dijken nog kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt werden, doet het waterschap dat nu niet meer. Door net wat meer energie in het werk te steken, werd ontdekt dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is. "Zo is ook ons maaibeleid langs vaarten en sloten veranderd. Eerst maaiden we rigoureus en lieten we alles liggen. Hierdoor ontstond een vrij eentonige oever. Riet en brandnetels deden het dan het beste en drukten alle andere planten weg. Maar nu we het maaisel verplaatsen en bijvoorbeeld op een hoop op een andere plek leggen, zie je dat juist op die plek allemaal er profijt van hebben", vertelt Jacko Westendorp. Hij werkt in de natuur. "Hier in de Noordoostpolder maakt bijvoorbeeld de ringslang dankbaar gebruik van de beschutting. Bijkomend voordeel is dat langs de waterkant nu ook andere planten de kans krijgen om te groeien. En dat is dus weer goed voor de biodiversiteit”, vervolgt de bevlogen Westendorp, terwijl hij bij een bossage bij de Wellerwaard loopt."

"Het is niet zo dat het waterschap helemaal geen rekening hield met de natuur, maar je ziet dat onze focus veranderd is. Uiteindelijk is onze hoofdtaak natuurlijk het veilig houden van de polders, het zuiveren van ons afvalwater en het schoonhouden van het oppervlaktewater", besluit Connie Dekker.

de eerste knopjes

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel