VVD-raadslid Almere stopt: 'Vergaderingen zijn slopend'

ALMERE • Do 23 maart 2023 | 18:51 • Donderdag 23 maart 2023 | 18:51

Hij had zich er goed op voorbereid; het raadswerk in Almere moest na allerlei cursussen en trainingen zeker lukken, dacht hij. Maar het pakte anders uit voor (ex)VVD-raadslid Mark Koelman. Deze week besloot hij op te stappen als raadslid.

Hij leerde van tevoren van alles over waar je als raadslid mee te maken krijgt, volgde onder meer debat- en mediatrainingen. Waar hij echter niet op bedacht was waren veranderingen in zijn persoonlijke leven, zoals de zorgen om zijn moeder nadat zij een hartinfarct had gehad. Dit was eigenlijk te veel naast zijn raadswerk. Net als een nieuwe baan bij de provincie Flevoland.

Hoeveel tijd was Koelman aan vergaderen kwijt?
"Je bent als raadslid zeker 25 uur in de week met dat werk bezig, naast je gewone baan", zegt hij. "En die gewone baan kun je, gezien de vergoeding die je als raadslid krijgt, niet opgeven. Wat je ontvangt staat niet in verhouding tot wat er van je wordt gevraagd." Hij vindt dat niet alleen voor zichzelf spijtig, maar denkt dat jonge mensen ook eerder voor de gemeentepolitiek zouden kiezen als ze er een fair bedrag tegenover zou staan. "Dat zou een betere mix van leeftijden in de raad geven", vindt Mark Koelman, die zelf 32 jaar is.

Koelman is overspannen geraakt, met bijbehorende fysieke klachten. "Ik was totaal de balans kwijt, er was helemaal geen ruimte meer voor hobby’s en ontspanning." Waar de meeste tijd in ging zitten? "Stukken lezen, werkbezoeken." Maar het meest ingrijpend waren voor hem de twee avonden per week vergaderen. "Elke maandagavond fractievergadering en elke donderdagavond de Politieke Markt."

Avondvergaderingen braken hem op
Het had Koelman absoluut geholpen als de raadsvergadering niet ‘s avonds, maar overdag was geweest, zoals in Amsterdam en Rotterdam. "De Politieke Markt is waardevol, maar enorm intensief en duurt altijd lang, soms zelfs door tot een uur of 3. Zie dan nog maar eens de slaap te vatten", zegt Koelman. "En de volgende ochtend ga je gewoon weer naar je andere werk."

Heeft hij een advies voor zijn opvolger, Willem Knemeijer? "Niet per se voor Willem, want hij kent het klappen van de zweep. Maar tegen nieuwelingen die voor dit mooie werk kiezen zou ik willen zeggen: neem voldoende rust en zorg goed voor jezelf. Dat komt de Almeerse gemeenschap alleen maar ten goede."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Sylia de Graaf. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel