Urk gaat door met preventieproject DURF, tiener-enquête geeft nieuwe inzichten

URK • Za 25 maart 2023 | 9:04 • Zaterdag 25 maart 2023 | 9:04

De gemeente Urk gaat ook de komende jaren door met het plaatselijke preventieproject DURF. Deze week zijn de vervolgstappen tijdens een bijeenkomst bekendgemaakt, en werd de DURF-app voor jongeren gelanceerd. Door DURF moet er voor de Urker jeugd een gezondere en veiligere omgeving komen om in op te groeien.

Specialisten gaan de komende jaren aan de slag aan de hand van nieuwe onderzoeksresultaten onder 15- en 16-jarigen. Iets meer dan tweehonderd Urker vierdeklassers vulden vorig jaar een enquête in over middelengebruik, hun thuissituatie en omgeving, veerkracht en mentale gezondheid. Ook vrijetijdsbesteding, gezondheid en sport kwamen in de vragenlijst voorbij.

"De campagnes van DURF gaan het totale programma ondersteunen, faciliteren en moeten daarmee in ieder geval de leefomgeving van Urker jongeren veiliger, gezonder en kansrijker maken. Wat daarbij al veilig, gezond en kansrijk is wordt uitvergroot. Wat niet veilig, gezond en kansrijk is moet worden verbeterd."

Veel rokende jongeren op Urk
Al jaren is duidelijk dat er door Urker jongeren veel gerookt wordt. In 2019 bleek bijvoorbeeld dat zestig procent van de vierdeklassers wel eens een (elektronische) sigaret had opgestoken. Dat percentage ligt in het laatste onderzoek een stukje lager: 48 procent van de huidige vierdeklassers heeft ooit gerookt.

Opmerkelijk is dat het percentage wekelijkse rokers wel is gestegen. Van 17 procent in 2019 naar 26 procent nu. De rokende jongere is daar gemiddeld op 13-jarige leeftijd mee begonnen. 17 procent van de 15- en 16-jarigen zegt de sigaretten zelf te kunnen kopen, ook al ligt de verkoopleeftijd op achttien jaar.

Mentaal welbevinden is één van de andere bevraagde thema's. 88 procent van de Urker jongens en 79 procent van de meisjes voelt zich meestal gelukkig. Het verschil tussen jongens en meiden is ook terug te zien in het aandeel jongeren dat psychische klachten heeft. Dat is bij de jongens 13 procent, maar loopt bij de Urker meiden op tot 28 procent. De Urker jeugd ervaart vooral stress door school en verplichtingen in het dagelijkse leven.

Alcoholgebruik niet noemenswaardig afgenomen
Wat betreft alcoholgebruik zijn de cijfers vergelijkbaar met vier jaar geleden. Toen had 40 procent van alle vierdeklassers op Urk in de voorafgaande maand minimaal één keer alcohol gedronken. In de laatste enquête is dit 38 procent van alle 15- en 16-jarigen. 22 procent van de vierdeklassers zegt in de maand voor de enquête minimaal één keer dronken of aangeschoten te zijn geweest.

De gemiddelde leeftijd waarop drinkende jongeren voor het eerst alcohol hebben genuttigd is naar eigen zeggen 13,6 jaar. Alle enquêteresultaten zijn via de website van DURF in te zien.

App om bijbaantje of stage te vinden
De gemeente Urk hoopt de jongere inwoners te bereiken met een nieuwe app. Daarin kunnen jongeren rechtstreeks contact zoeken met plaatselijke instanties als zij hulp nodig hebben. Ook kunnen jongeren via de app een bijbaantje of stage vinden.

DURF is de Urker variant van Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Dit preventiemodel is een voortzetting van een soortgelijk model uit IJsland. Urk werd in 2018, samen met vijf andere gemeenten uitgekozen om te leren van het IJslandse succesvoorbeeld. IJslandse jongeren waren namelijk 25 jaar terug in Europa grootverbruikers als het aankomt op drank en drugs. Na de invoering van het IJslands preventiemodel gebruiken zij verslavende middelen juist het minst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel