Getraumatiseerde scherpschutter verduisterde nachtkijkers en wapenviziers

ZEEWOLDE • Ma 27 maart 2023 | 18:46 • Maandag 27 maart 2023 | 18:46

Een 43-jarige sergeant-majoor uit Zeewolde hangt een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken boven het hoofd. Hij zou onder andere wapenviziers en nachtkijkers verduisterd hebben van de Dienst Speciale Interventies van de Nationale Politie.

De Zeewoldenaar hoorde de strafeisen in de militaire rechtbank in Arnhem. De scherpschutter zou de spullen in april 2020 hebben meegenomen uit een zogenaamde 'afstootbox' van Defensie en daarna hebben doorverkocht.

Militair zocht de 'noodknop'
De militair van het Korps Mariniers neemt volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden, zo verklaarde hij huilend. Eigenlijk is hij blij dat hij zo’n twee jaar geleden is betrapt, aldus zijn advocaat. De man uit Zeewolde was op zoek naar de noodknop. Hij is talloze keren op uitzending geweest. Hij leefde alleen voor Defensie en was op uitzending op het moment dat zijn kinderen werden geboren en zijn vader overleed. Sinds zijn beste maat in Afghanistan is omgekomen en de Zeewoldenaar hem moest vervangen, kampt hij met een ernstige vorm van een posttraumatische stressstoornis (ptss). Hij is daar nu voor in behandeling bij de militaire ggz.

Defensie houdt vertrouwen in de man
De 43-jarige man krijgt onder andere therapie met een speciale virtual reality-bril. Hij zit niet meer in een operationele eenheid. Hoewel de sergeant-majoor alles bekende en de feiten dus wel bewezen lijken, pleitte zijn advocaat voor een lichtere straf. In dat geval hangt de man uit Zeewolde geen gedwongen ontslag boven het hoofd. Uit een brief aan de rechtbank bleek dat zijn meerderen – een kapitein en een luitenant-kolonel – voor hem instaan. Dat is heel uitzonderlijk. Zij schrijven dat het vertrouwen volledig is hersteld.

Wat werd er bij de militair thuis gevonden?
De voormalige scherpschutter uit Zeewolde werd in april 2020 betrapt. Bij hem thuis werden vijf nachtkijkers gevonden, meerdere ballistische helmen en een aantal speciale vechtjassen. Daar zat heel duur materiaal tussen, maar de sergeant-majoor verklaarde dat hij ze uit de afstootbox had gehaald. Dat deden heel veel militairen die op uitzending gingen en de leidinggevenden wisten daarvan, zo vertelde hij de rechters. Hij verkocht ze aan een bedrijf dat handelt in militaria voor verzamelaars. Bij zijn aanhouding werden in zijn huis in Zeewolde ook nog een geschutgranaat, twee geweren en drie magazijnhouders aangetroffen. De granaat en de geweren waren al heel oud en onklaar gemaakt. Hoewel ze onder de wapenwet vallen, wordt hij daar als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt niet extra voor bestraft.

Tegen een van de helers van de spullen – een 37-jarige man uit Babberich – is een werkstraf van 120 uur geëist. Een andere heler – een 39-jarige Amsterdammer – zal waarschijnlijk geen straf krijgen, omdat hij er na een hartinfarct slecht aan toe is.

De rechtbank doet uitspraak op 7 april.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel