Alina: Ik wil iets met techniek, maar mijn moeder zegt dat ik advocaat moet worden

ALMERE • Do 30 maart 2023 | 19:26 • Donderdag 30 maart 2023 | 19:26

Meisjes van verschillende basisscholen die donderdag een kijkje komen nemen op het MBO College Almere lijken super gemotiveerd. Ze bezoeken namelijk een speciale 'Girlsday', een dag om meiden enthousiast te maken voor een opleiding in de technische sector. Alina heeft er wel oren naar: "Ik wil iets met techniek doen, maar mijn moeder zegt dat ik advocaat moet worden."

Zo’n dertig Almeerse meiden komen naar de speciale dag waarop workshops te volgen zijn over techniek. "We merken dat op basisscholen en VMBO-scholen te weinig aandacht voor techniek is", zegt Inge Zoeter. Zij geeft les op het MBO College Almere. Daarom willen ze deze meiden, in de leeftijdscategorie tien tot vijftien jaar, vroeg kennis laten maken met techniek.

Ook op het MBO College doen vooral jongens een opleiding in de technische richting. Zoeter: "We hebben in onze hele voltijdopleiding ongeveer vijf meisjes zitten op driehonderd jongens en in de deeltijd vergelijkbare getallen." De jonge meiden die de rondleiding krijgen, zien voornamelijk jongens in de klaslokalen en op de verschillende werkplekken.

De meiden die een rondleiding krijgen, vinden dat geen probleem. "Meisjes kunnen alles wat jongens kunnen", zegt een vastberaden Gurleen. Een buis buigen in de vorm van een hart gaat deze basisschoolleerlinge gemakkelijk af. "Ik was bang dat ik het niet kon doen, maar het was best wel leuk om te doen." Of ze loodgieter wordt weet ze nog niet.

Alina weet het al wat ze later wil doen. "Ik vind elektrotechniek en monteren leuk." Ze zit nog op de basisschool, maar is al een keer eerder op de 'Girlsday' geweest. Haar vader is elektricien en ze mocht wel eens met hem mee. Toch vinden haar ouders het niet zo’n goed idee dat ze de techniek in gaat. "Er zijn ook andere banen voor meiden, zegt mijn vader en mijn moeder vind dat ik advocaat moet worden. Maar ze supporten mij wel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel