Sportclubs in gevaar door gebrek aan vrijwilligers

FLEVOLAND • Vr 31 maart 2023 | 20:28 • Vrijdag 31 maart 2023 | 20:28

Ruim de helft van de sportverenigingen in Nederland dreigt te verdwijnen vanwege een gebrek aan vrijwilligers, stijgende kosten en teruglopende ledenaantallen. Dat zegt het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) na een landelijk onderzoek. Ook in Flevoland blijkt dat sportverenigingen het lastig hebben met vrijwilligers, blijkt na een rondgang van Omroep Flevoland.

Flevolandse clubs lopen tegen van alles aan. Zo is het lastig om mensen te porren voor een vrijwilligersfunctie in het bestuur, de energiekosten stijgen, er is oneerlijke concurrentie, steeds meer bureaucratie en gemeenten bieden volgens clubs soms weinig ondersteuning.

Stijgende kosten
De stijgende kosten is iets wat veel gemerkt wordt. "De energieprijzen zijn door het dak gevlogen", zegt Chris Piket van voetbalvereniging Unicum uit Lelystad. Ook Jan Bollemaat van ASV Dronten erkent de kosten. "In coronatijd hebben we flink moeten inleveren op reserves, dat kom je nooit meer te boven." Henderikus Oostra van Flevo Boys in Emmeloord trok hier al eerder voor aan de bel. De club wil de energierekening flink omlaag brengen dit jaar, maar loopt ook tegen weinig ondersteuning van de gemeente aan.

Bestuurder Daniel Klijn van de RVVB zegt dat de problemen van sportverenigingen verder gaan dan alleen de hoge energierekening vanwege de oorlog in Oekraïne nu. "We zaten al lange tijd in een neerwaartse spiraal", zegt hij. Verenigingsbesturen zijn vaak zo druk met bureaucratie en wet- en regelgeving dat ze niet toekomen aan hun kerntaken en de toekomst van hun club. Zes op de tien sportverenigingen kunnen bijvoorbeeld pas over vijf jaar verduurzamen of helemaal niet. Daardoor blijven ze zitten met hoge stookkosten."

Het RVVB vindt dat verduurzaming niet aan de vrijwilligers van het bestuur moet worden overgelaten, maar dat gemeenten en bijvoorbeeld de provincie dat voor hun rekening moeten nemen.

Vrijwilligers in bestuur en rondom het veld
Het hebben van voldoende vrijwilligers blijkt nog wel het grootste probleem te zijn. "De terugloop van vrijwilligers vraagt een andere manier van denken, we proberen bij evenementen of dagen alles aan elkaar te breien, maar dat gaat wel steeds lastiger", zegt Bollemaat. Piket overweegt een rigoureuzere aanpak: "Mogelijk gaan we ouders extra laten betalen en schelden we dat kwijt als ze vrijwilligerswerk komen doen."

Ben Scharft van korfbalvereniging Zeewolde merkt dat het lastiger is om de kantine bemand te houden en ook mensen die af en toe willen helpen in de schoonmaak. "Mensen zijn de hele week al druk met hun werk en hun leven en dan zijn andere zaken zoals dit erbij vaak lastig". Ook bij atletiekverening AV Spirit in Lelystad merken ze dat het wel lastiger is geworden. "Het komt denk ik door de consumptiemaatschappij. Mensen nemen een lidmaatschap en verwachten daar bepaalde dingen van. Vrijwilligerswerk hoort daar niet altijd bij", aldus Jeffrey Fernhout.

Vacatures genoeg
Ook zijn er veel sportclubs met openstaande vacatures. De Almeerse Hockeyclub zoekt bijna 30 mensen variërend van inhoudelijke commissies tot bardiensten. Tennisvereniging ATC-Buiten in Almere heeft acht vacatures openstaan waarvan drie voor het voorzitterschap van verschillende commissies. ASV Dronten zoekt nog een vice-voorzitter en een bestuurslid. AV Spirit zoekt zes mensen in verschillende functies.

Alle clubs die Omroep Flevoland heeft gesproken geven aan nog niet in acute problemen te zitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel