'Kotters gesloopt? Bewaar dan in ieder geval de naamborden voor zitbankjes'

URK • Wo 12 april 2023 | 8:14 • Woensdag 12 april 2023 | 8:14

De naamborden van Urker kotters die worden gesloopt, moeten bewaard blijven. Dat wil voormalig visser George Regnerus. Hij maakte zelf achter zijn huis aan de Urkervaart in Emmeloord twee zitbankjes van oude houten naamborden.

Door de saneringsregeling van de overheid worden nu veel kotters bij de scheepssloperij in Kampen vernietigd. Regnerus wil dat de geschiedenis bewaard blijft doordat de namen van de kotters zichtbaar zijn in het straatbeeld. "Ik zou graag zien dat we zorgen dat die kotternaamborden op bepaalde plekken in Urk komen. Dan heb je niet alleen het vissersmonument voor mensen die verdronken zijn. Maar dan is er ook aandacht voor het levenswerk van mensen dat gesloopt wordt. Achter iedere kotternaam zit wel een verhaal."

Jurie en Sjoerd
Zo heeft Regnerus een bankje gemaakt met het houten naambord van een kotter die is vernoemd naar twee neven van hem die in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen door een Duitse zeemijn. "Het naambord doet me heel veel. Ik denk dat het wel 40 jaar oud is."

Inmiddels is het schip gesaneerd en kwam Regnerus, die ook kort op dat schip heeft gevaren, zo'n twaalf jaar geleden in het bezit van het naambordje. Hij maakte nog een tweede bank, ook met namen die een grote rol spelen in zijn familiegeschiedenis.

De oud-visser wil graag samen met andere vrijwilligers en de gemeente Urk een plan te maken om de kotternaamborden van de sloop te redden en te verwerken in zitbankjes in de openbare ruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel