Drontenaar blijft nog wel even met melk en aardappelen naar Oekraïne rijden

DRONTEN • Ma 1 mei 2023 | 22:40 • Maandag 1 mei 2023 | 22:40

Voor de achtentwintigste keer heeft Gerjan Wielink uit Dronten spullen ingezameld voor Oekraïne. Maandagavond ging een vrachtwagen met onder meer aardappelen en melk naar opvangcentra bij de frontlinie.

Wielink heeft een schuur vol voedsel. 1500 liter melk, kilo's aardappelen, pasta en groente staan klaar voor inwoners van Oekraïne. Toch noemt hij het een druppel op een gloeiende plaat. "De vracht die we vandaag laden gaat naar Charkov, dat is een stad in het noordoosten van Oekraïne", vertelt Wielink. "Daar worden per dag dertigduizend mensen gevoed vanuit centrale gaarkeukens. Dan ben je achtduizend kilo voedsel op een dag kwijt. In deze vrachtwagen gaat ruim twintigduizend kilo. Dat is dus zo op."

'Het blijft een uitdaging'
Vriend en chauffeur Alfred Aarten rijdt voor de zevende keer naar Oekraïne. En dat is elke keer een avontuur. "Het blijft een uitdaging. Je weet nooit wat je te wachten staat. Maar je weet de eindbestemming en het doel wel. Het is supergaaf om te doen."

Op dit moment wordt er vooral voedsel vervoerd. Toch zouden de mannen ook andere spullen willen brengen. "We zijn eigenlijk doorlopend op zoek naar medische spullen. We hebben contact met een vijftal ziekenhuizen in Oekraïne. Die blijven vragen om spullen."

'Het wordt zeker niet de laatste keer'
Voorlopig blijven Wielink en Aarten naar Oekraïne rijden met hulptransporten. "We hopen natuurlijk dat morgen de oorlog voorbij is, maar dan zullen we er toch nog een paar keer naartoe moeten omdat de infrastructuur kapot is. We zullen nog vaak die kant op gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel