Defensie praat gemeenteraad op bestaande kazerne bij over plan superkazerne

ZEEWOLDE • Wo 10 mei 2023 | 21:24 • Woensdag 10 mei 2023 | 21:24

De gemeenteraad van Zeewolde wordt donderdagavond tijdens een besloten bijeenkomst bijgepraat over de plannen voor een grote nieuwe kazerne van Defensie bij het dorp. Volgens een woordvoerder van de gemeente gebeurt dat niet op het gemeentehuis, maar op een bestaande militaire kazerne in Het Gooi. De exacte locatie krijgen de raadsleden op het laatste moment te horen. Volgens de woordvoerder wil Defensie 'het militaire sfeertje laten proeven' aan de raadsleden.

"Een bijzondere gang van zaken", noemt Manno Jonker van Leefbaar Zeewolde het. "Ik heb geen idee waarom dat zo moet. Wij vinden juist dat er zo veel mogelijk openheid moet zijn over de plannen." Leefbaar en de ChristenUnie wilden graag meer duidelijkheid van Defensie. Dat er nu een bijeenkomst belegd is, noemt Jonker positief. Of de gevraagde duidelijkheid ook komt, durft hij niet te voorspellen. "Ik weet totaal niet wat ik moet verwachten. Ik denk dat we meer vragen zullen hebben dan we beantwoord krijgen. Maar ik ga het gesprek open in."

Defensie praatte omwonenden al bij
Omwonenden van de beoogde locatie voor de kazerne blijken vorige week al te zijn bijgepraat door Defensie. Een van de betrokken boeren zegt desgevraagd tijdens de bijpraatsessie niets nieuws gehoord te hebben. De beoogde locaties voor de kazerne zijn nog allemaal in beeld: "Er is nog veel onduidelijk." De boerengezinnen vroegen in februari aan het ministerie om af te zien van de bouw van de kazerne in Zeewolde. In een antwoord aan de families legde vervangend Commandant der Strijdkrachten Boots in maart uit waarom Zeewolde de meest geschikte locatie is. De omwonenden zochten vervolgens samen met de gemeente opnieuw contact met het ministerie.

Bezoek aan beoogde locatie
Op uitnodiging van de omwonenden zullen burgemeester Gerrit Jan Gorter en commissaris van de Koning Leen Verbeek donderdagmiddag een bezoek brengen aan de locatie voor de kazerne. Leen Verbeek maakte begin dit jaar bekend dat hij persoonlijk gelobbyd had voor de komst van de kazerne naar Flevoland.

Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie komt naar verwachting volgende maand naar Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel