Wonen in Almere aantrekkelijker dan wonen in Lelystad

FLEVOLAND • Wo 24 mei 2023 | 12:51 • Woensdag 24 mei 2023 | 12:51

Wonen in Almere is aantrekkelijker dan wonen in Lelystad. Dat blijkt uit de nieuwste Atlas voor gemeenten, waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland zijn gerangschikt. Almere staat op plek 23 en Lelystad op 37.

Amsterdam blijft de aantrekkelijkste stad van Nederland om in te wonen. De hoofdstad, die al jaren de lijst aanvoert, wordt gevolgd door Amstelveen, Leiden, en Utrecht.

Voor de ranglijst wordt gekeken naar meer dan 50 verschillende aspecten. Bijvoorbeeld de bereikbaarheid van een stad, werkgelegenheid, woningprijzen, maar ook de aanwezigheid van onderwijs en culturele voorzieningen.

Uitschieters op 'groenblauwe lijst'
Naast de algemene lijst heeft onderzoeksbureau Atlas Research dit jaar ook een lijst opgesteld waarin wordt gekeken naar de aanwezigheid van water en natuur. Op deze lijst scoren de beide Flevolandse steden een stuk hoger dan op de algemene lijst. Lelystad staat op plek 8 en Almere op plek 15. Arnhem heeft volgens deze editie de grootste zogenoemde "groenblauwe aantrekkelijkheid".

Mensen zijn niet alleen bereid om te betalen voor een woning in een wijk met veel groen of blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen acceptabele reistijd, stelt Atlas. Aan de andere kant lijkt het vooralsnog niet doorslaggevend voor hoe aantrekkelijk een woonplaats wordt gevonden.

Klimaatverandering en vergijzing
De opstellers van de gemeentelijst wijzen erop dat de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing de waarde van "groen en blauw" in de buurt des te groter maakt. Water en begroeiing zorgen immers voor schaduw en verkoeling.

"Ouderen zijn bijzonder gevoelig voor hittestress en zullen dus veel baat hebben bij koelere straten in een veranderend klimaat. Juist in tijden van vergrijzing, waarin daarnaast wordt verwacht dat ouderen langer thuis blijven wonen, kan groen en blauw in de straat helpen om die beleidsdoelstelling te verwezenlijken", klinkt het.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel