Gemeente Lelystad wijst ‘turbolocaties’ aan voor versnelling woningbouw

LELYSTAD • Zo 28 mei 2023 | 16:13 • Zondag 28 mei 2023 | 16:13

Het college van burgemeester en wethouders in Lelystad heeft vier locaties aangewezen als 'turbolocatie' om de groei van het inwonertal te bevorderen en de achterblijvende woningbouw aan te pakken. Deze locaties zullen op korte termijn ruimte bieden voor de bouw van verschillende soorten woningen. Het college heeft gekozen voor de term 'turbo' om de noodzaak van extra versnelling te benadrukken. Dit staat in een brief van het college aan de gemeenteraad

Locaties
Op drie van de vier plekken voorziet het college een combinatie van projectmatige woningbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO): Lelystedelingen die verenigd zelf woningen willen ontwikkelen en laten bouwen. Vorige week klaagden diverse CPO’s nog bij de gemeenteraad dat ze maar geen voet aan de grond krijgen in Lelystad, simpelweg omdat er geen grond is om plannen op te ontwikkelen. Wethouder Piet van Dijk beloofde toen op korte termijn met locaties te komen.

Die locaties zijn er nu. Het betreft drie locaties waar de gemeente behalve ruimte voor CPO’s ook ruimte ziet voor andere woningbouw. De grootste locatie is ‘De Akker’, het gebied tussen de Beginweg en de Zuigerplasdreef, nabij het Jagersveld. Die plek is eerder al aangewezen als ‘onderzoekslocatie’. Nu is het gebied zelfs wat uitgebreid. Wat het college betreft moet daar een mix van woningbouw plaatsvinden, waaronder sociale huur. Een andere locatie is de ‘Waterkop’, het gebied tussen de Buizerdweg, het Woonhavenpad en de Hollandse Hout. Hier zal nog wel nader onderzoek moeten plaatsvinden naar de kiekendief, omdat deze beschermde vogel daar een aanvliegroute heeft Volgens het college is deze locatie bij uitstek geschikt voor CPO’s en biobased bouwen.

Parkeerplaats bij MBO
Een derde locatie is de locatie Dubbel-Op, de plek van het voormalige pannenkoekenrestaurant aan de Wold 11. Daar is nu nog 4Fusion gevestigd, een tuin en kas waar jongeren die een extra zetje in de rug nodig hebben, worden begeleid. Eerder heeft de gemeenteraad zich al uitgesproken om, als hier woningbouw plaatsvindt, voor 4Fusion een andere plek te zoeken. Volgens het college biedt deze plek ook ruimte aan woningbouw en een CPO.

Tot slot is er een nieuwe plek aangewezen: het parkeerterrein tussen het MBO-college en de parkeergarage aan de Agoraweg. Daar wil het college Centrada versneld de mogelijkheid geven jongeren- en studentenhuisvesting te realiseren. Deze locatie is opmerkelijk, omdat deze locatie anderhalf jaar geleden nog als voorkeurslocatie werd aangewezen voor nieuwbouw van poppodium Corneel. Wethouder Sjaak Kruis gaf enkele weken geleden echter aan binnenkort met nieuws daarover te komen, waarbij de mogelijkheid dat het nieuwe Corneel in het Theaterkwartier komt weer werd genoemd.

Voor alle vier de locaties worden nu voorbereidingen getroffen de bestemmings- en/of omgevingsplannen aan te passen. Die zullen daarna aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Radio Lelystad

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel