VVD NOP wil onderzoek naar kleine kernreactor in de gemeente

NOORDOOSTPOLDER • Zo 28 mei 2023 | 14:38 • Zondag 28 mei 2023 | 14:38

Burgemeester en wethouders van Noordoostpolder moeten de gemeente bij het Rijk als mogelijke locatie aanbieden voor een kleine kernreactor. Dat vindt de plaatselijke VVD. Een voorstel van die strekking wordt 5 juni door de gemeenteraad besproken.

De VVD wijst erop dat ‘duurzamer, groener en schoner’ als ambities zijn opgenomen in het lokale coalitieakkoord en
dat dit akkoord ook ruimte biedt voor pilots voor duurzame energiebronnen. De partij verwijst naar de energiecrisis en constateert dat de vraag naar schone energie stijgt.

Volgens de VVD zou de komst van een zogenoemde een Small Modular Reactor (SMR) in Noordoostpolder helpen om minder afhankelijk te worden van andere energiebronnen en minder CO2 uit te stoten. Een SMR is een stuk kleiner dan traditionele kernreactoren en is ook wat minder hoog.

De partij wil inwoners van Noordoostpolder betrekken bij de besluitvorming over een eventuele reactor. Ook zouden ze financieel moeten kunnen profiteren van de voordelen van kernenergie. De VVD pleit voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor de bouw van een reactor en naar de mening van inwoners. Dit zou in het tweede kwartaal van volgend jaar dan klaar moeten zijn.

Small modular reactoren worden breed beschouwd als de toekomst van kernenergie, maar uit onderzoek van de universiteiten van Stanford en British Columbia zou juist blijken dat ze tot meer radioactief afval leiden dan traditionele kerncentrales.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel