'Containertuintjes' moeten bende bij ondergrondse containers tegen gaan

LELYSTAD • Wo 31 mei 2023 | 22:03 • Woensdag 31 mei 2023 | 22:03

Bij twee ondergrondse containers in de Landstrekenwijk in Lelystad zijn afgelopen week bloemen en planten geplaatst. Deze zogenoemde 'containertuintjes' moeten ervoor zorgen dat er minder afval rondom de containers wordt gedumpt. De gedachte is dat mensen plantenbakken minder snel bevuilen.

"De groene en fleurige plek nodigt niet uit om afval naast de container te plaatsen. En dat zorgt voor een schonere en fijnere leefomgeving", zo schrijft de gemeente Lelystad. Verspreid over de stad worden in totaal 25 tuintjes aangelegd. Het zijn plantenbakken die worden geplaatst op de stalen plaat van de ondergrondse container. Bij het legen van de container, gaan de tuintjes gewoon mee de lucht in.

Vrijwilligers onderhouden de plantenbakken
Omwonenden van de containers gaan de plantenbakken onderhouden. "Op onze oproep om een tuintje te adopteren, kwamen veel reacties. Inmiddels is er zelfs een wachtlijst van vrijwilligers die in hun buurt een containertuintje willen adopteren", zegt wethouder Sjaak Kruis. "Als de proef goed bevalt en daarmee het afval naast de containers daadwerkelijk vermindert, komen er wellicht meer containertuintjes."

In het containertuintje staan planten die tegen een stootje kunnen, makkelijk te onderhouden zijn en het hele jaar door mooi blijven. De plantenbakken zijn op maat en duurzaam gemaakt: met een 3D-printer uit gerecycled plastic. In Emmeloord is in 2021 al gestart met een zelfde soort proef.

Rekening gehouden met scootmobielen
Samen met de stichting GOL Lelystad, die opkomt voor mensen met een beperking, is gekeken naar de toegankelijkheid van de ondergrondse containers met de komst van de tuintjes.

De leverancier heeft hiervoor het ontwerp van de plantenbakken aangepast, zodat de ondergrondse containers ook met tuintje goed bereikbaar blijven voor bewoners in een scootmobiel of rolstoel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel