Burgemeester: 'Wel fietsenwerkplaats, geen gratis fiets voor bewoners AZC'

DRONTEN • Vr 2 juni 2023 | 16:22 • Vrijdag 2 juni 2023 | 16:22

Burgemeester Jean Paul Gebben wil graag duidelijkheid scheppen over gratis fietsen voor bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten: die zijn er niet. Wel komt er een werkplaats voor reparatie van fietsen in het AZC, zegt de burgemeester.

De gemeente Dronten en Kampen stellen elk 50.000 euro beschikbaar ter voorkoming van overlast in het asielzoekercentrum aan de rand van de gemeente, dichtbij Kampen. Dat geld gaat onder meer naar cultuur, sport en dus naar een fietsenwerkplaats.

De fietsen zijn afkomstig van de politie. Gestolen en verwaarloosde fietsen die de politie in bewaring heeft, gaan normaal gesproken naar een opkoper, maar een deel gaat nu voor reparatie naar de fietsenwerkplaats van het AZC. Bewoners kunnen de zelf opgeknapte fietsen kopen voor een klein bedrag - tussen de 20 en 50 euro.

De VVD in Dronten stelde gisteren vragen over de komst van de fietsenwerkplaats. Zij zagen dat het plan gezien kon worden als het belonen van strafbaar gedrag. Dat komt omdat er gestolen fietsen zijn aangetroffen op het terrein van het AZC.

'Overal criminaliteit'
Burgemeester Gebben weet van de gestolen fietsen, maar kan niet vertellen hoeveel gestolen fietsen er precies bij het AZC gevonden zijn. Ook is niet bekend wie de fietsen heeft gestolen. Een woordvoerder van het COA meldde dat de bewoners de gestolen fietsen 'voor weinig' hadden gekocht. "Overal zijn fietsendiefstallen en overal is criminaliteit, ook op een AZC", zegt Gebben. "Daarom hebben we met Kampen, de politie en het COA gekeken hoe we de overlast waaronder die diefstal kunnen verminderen. Een van die maatregelen is de fietsenwerkplaats."

Gebben vindt het belangrijk om te vertellen hoe het verhaal daadwerkelijk in elkaar steekt en vindt dat de bewoners activiteiten in het AZC verdienen. "Er wonen daar 1300 mensen bij elkaar. Om dat een beetje menswaardig te laten zijn willen we graag dat ze sporten, recreëren, dat ze cultuur beleven met elkaar. En daar hebben we ook een fietsenwerkplaats bij bedacht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel