Grote belangstelling voor gratis chippen en registreren van katten

ALMERE • Zo 4 juni 2023 | 15:57 • Zondag 4 juni 2023 | 15:57

Katteneigenaren konden zondag hun katten gratis laten chippen en registreren in Almere. En veel mensen deden dat ook. Het is een actie van de dierenambulance Almere. Deze stichting voert al jaren actie voor de chipplicht voor katten en binnenkort wordt dat wettelijk verplicht.

De dierenambulance spreekt van een succesvolle actie. Zo was het de hele dag een komen en gaan van mensen die hun katten lieten chippen en registreren. In totaal waren er zo'n 120 mensen, zegt Van Beusekom. Jerry Bekkers is één van hen: " Voor mensen die het niet heel breed hebben zoals ik bijvoorbeeld, vind ik het een heel goed initiatief. En zeker omdat ze nu tegenwoordig gechipt moeten worden ben ik heel blij dat dat deze kans daarvoor is."

Met het chippen en de registratie kunnen de eigenaren snel getraceerd worden wanneer hun kat vermist is. Op die manier kan het dier herenigd worden met de eigenaar. Ook blijft het aantal binnengebrachte niet-gechipte huiskatten in de dierenopvangcentra laag.

Niet alleen chippen
Elly van Beusekom van de dierenambulance zegt ontzettend blij te zijn dat het chippen en de registratie verplicht worden: "Op het moment dat de gegevens van een eigenaar niet geregistreerd staan, dan is het voor ons ontzettend veel werk om die eigenaar te vinden. Op het moment dat wij een kat hebben gevonden die bijvoorbeeld is overleden dan moeten we daarvoor een heel formulier gaan invullen en de kat beschrijven, de kat al die tijd bewaren in de koeling om toch de eigenaar te vinden. Op het moment dat wij een chip hebben, is dat veel sneller."

Van Beusekom vraagt katteneigenaren om de registratie van hun dieren niet te vergeten. Want chippen alléén is niet voldoende. Volgens haar lopen veel katten rond die wel gechipt zijn, maar niet geregistreerd: "Het is altijd wel handig om nog eens na te kijken, mijn kat is dan wel gechipt maar is hij ook geregistreerd, zijn de juiste telefoonnummers nog bekend? Ook verhuizingen worden nog wel eens vergeten te wijzigen. Het is dan ook belangrijk dat ze dat zelf uitzoeken en veranderen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel