Flevolandse kers in gevaar: 'Nog maar één op de hele tak'

FLEVOLAND • Di 6 juni 2023 | 16:54 • Dinsdag 6 juni 2023 | 16:54

De Flevolandse kers is deze zomer in gevaar. Dat blijkt na een rondvraag van Omroep Flevoland rondom Flevolandse kersentelers. Oorzaak is het weer, het gevolg is een veel kleinere oogst. De kans is groot dat er volgend jaar ook problemen zijn met de Flevolandse kersenoogst.

Fons van Daele staat in zijn kersenbogaard in Lelystad. Hij kijkt nog eens goed naar de deels lege takken. Hij pakt een takje vast en haalt verschroeide uitgedroogde blaadjes eruit. "Alleen deze tak al levert normaal één kilo op, maar nu zit er maar een enkele kers aan". Van Daele merkt de gevolgen van het weer enorm op zijn zaak. Zo zijn de aantallen minder en kan hij minder oogsten. "We schatten dat we de helft plukken van vorig jaar, dat is vrij fors".

Zwaar jaar qua weer
Het ging mis tijdens de bloei van de bloemetjes op de kersenbomen. Volgens Omroep Flevoland-weerman Robert de Vries hebben telers een zwaar jaar gehad qua weer. Zo was het voorjaar vaak tot vorst in de nacht en was er ook veel meer regen in vergelijking met de afgelopen jaren. Van Daele zegt hierover dat de kers heel gevoelig is voor weer. "Bijvoorbeeld een peer kan heel veel hebben, de kers kan het beste tijdens de bloei mooi weer hebben en geen regen".

30 tot 40 procent
Volgens Frederik Bunt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie is Flevoland geen uitzondering op de regel. "Over de hele linie zien we dit jaar zo'n 40 procent minder kersen", zegt hij. "De ontwikkeling van de kers loopt een week tot 10 dagen achter." Ook Fruitbedrijf Hoekstra in Luttelgeest merkt een kleinere teelt. "Het is 30 tot 40 procent minder dan normaal", zegt eigenaresse Joke Hoekstra.

De verwachting is dat de prijzen van de kersen dit jaar zullen stijgen. Hoeveel vinden zowel Bunt als Van Daele nu nog lastig in te schatten. "Dat het hoger gaat worden staat vast", zegt Van Daele. Bunt zegt hierover: "Een kleinere oogst, betekent hogere prijzen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel