65 jaar Aeres "Van slaperig provinciestadje naar bruisende studentenstad''

DRONTEN • Vr 9 juni 2023 | 17:20 • Vrijdag 9 juni 2023 | 17:20

Bij de Aeres Hogeschool in Dronten is vrijdag het 65-jarig jubileum afgesloten. De afgelopen maanden is dat op verschillende manieren gevierd. Aeres is gespecialiseerd in 'groen onderwijs' en is een populaire hogeschool voor studenten die aan de slag willen in de land- en tuinbouwsector. 

De historie van de school gaat terug naar 7 oktober 1957. Dat terwijl Dronten pas in 1962 haar eerste inwoners kreeg. De school is dan ook niet in Dronten begonnen, maar in Ede. In 1968 opende de locatie in Dronten. Ook in Almere en Wageningen heeft Aeres tegenwoordig vestigingen.

65 jaar stabiel groeien
"We hebben een heel feestjaar met elkaar gevierd, gestart op 7 oktober 2022", vertelt Jolanda Berntsen. Als directeur van de Dronter vestiging heeft ze de school de afgelopen decennia behoorlijk zien groeien.

In 2001 begon Berntsen als docent bedrijfskunde met lesgeven in Dronten. "In die tijd zaten we nog in het oude gebouw, hier aan de overkant van de weg." In 2012 verhuisde Aeres naar het huidige onderkomen. Het pand dat is vormgegeven als een groot kasgebouw is een opvallende verschijning.

Verschillende namen
Door de jaren heen heeft de school ook verschillende namen gehad. "Het is ooit begonnen als de Christelijke Hogere Landbouwschool, de CHLS", zo vertelt Berntsen.

Daarna werd het CAH Dronten, wat stond voor de Christelijke Hogeschool Dronten. In 2021 werd het CAH Vilentum en in 2016 werd Aeres als naam geïntroduceerd.

"Nu zijn we toch een bruisende studentenstad"

— Burgemeester Gebben

Internationale bekendheid
De school en Dronten zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Aeres staat natuurlijk nationaal en internationaal bekend als dé landbouwschool",  zegt burgemeester Jean Paul Gebben. "Ik denk dat wij een stuk minder bekend zouden zijn zonder Aeres. We zijn natuurlijk bekend van Lowlands, Opwekking en Defqon.1, maar grote groepen in de wereld kennen Dronten vanwege Aeres. Dus fijn dat ze er zijn."

Aeres is niet alleen goed voor de naamsbekendheid, maar ook voor de werkgelegenheid en een hoop meer. "Wij zijn een studentenstad door Aeres. Dat brengt overlast met zich mee, laten we daar niet voor weglopen. Maar het zorgt ook voor levendigheid", aldus Gebben. "Al die studenten en leraren, dat zorgt voor extra dynamiek. Anders zouden we misschien een beetje een suf provinciestadje zijn, maar nu zijn we toch een bruisende studentenstad." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel