Leerlingen racen met zelfgebouwde zonneboot tegen andere scholen

FLEVOLAND • Vr 9 juni 2023 | 17:44 • Vrijdag 9 juni 2023 | 17:44

Het Berechja College op Urk en het Emmelwerda College in Emmeloord doen dit weekend mee aan de Young Solar Challenge. Met zelfgemaakte zonneboten racen ze tegen ruim dertig andere scholen.

De Solar Challenge bestaat uit drie weekenden wedstrijdvaren met boten op zonne-energie. Tijdens de voorbereidingen vertelde teamcaptain Yesse Weening van het Emelwerda College dat ze met hun ploeg nu nummer vier staan in het algemeen klassement. De ploeg wil naar de top 3.

'Enorme uitdaging'
Ook het Berechja College op Urk doet mee. Het team van derdejaars TL-leerlingen heeft vijf maanden aan de raceboot op zonne-energie gewerkt en is vrijdag naar Meppel afgereisd om de boot met een proefvaart te keuren en te testen. "Het is een enorme uitdaging om binnen vijf maanden een raceboot op zonne-energie te bouwen, maar het Berechja College flikt 't", schrijft de school op Facebook. "Het team heeft alles gegeven en zelfs nog een beetje meer."

De scholen kregen de boten als bouwpakket, inclusief zonnepaneel en elektromotor. Met de zonneboten wordt onderzocht of pleziervaart en zonne-energie een goede combinatie is. Zaterdag wordt de eerste race gehouden.

Het Berechja College testte de boot vanochtend in Meppel:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel