Leefbaar Lelystad wil geen geld steken in onderzoek naar Lelylijn

LELYSTAD • Do 15 juni 2023 | 20:23 • Donderdag 15 juni 2023 | 20:23

Leefbaar Lelystad ziet niets in de Lelylijn en wil dat de gemeente Lelystad de bijdrage voor een onderzoek naar de treinverbinding stopt. Dat zou 400.000 euro opleveren. Het geld kan volgens Leefbaar beter gebruikt worden voor de jeugd en sport. "Ons inziens brengt de Lelylijn geen extra’s op voor Lelystad", stelt de partij in een voorstel.

De Lelylijn is de snelle verbinding van Lelystad naar het noorden van het land. De lijn gaat via Emmeloord, Heerenveen en Leeuwarden naar Groningen. Daarmee wordt de Randstad beter verbonden met het noorden van het land. Lange tijd was het slechts een plan, maar de laatste jaren lijkt de komst van de nieuwe spoorlijn in een stroomversnelling te komen. Zo wordt de Lelylijn bijvoorbeeld genoemd in het regeerakkoord. Daarnaast wil Groningen de verbinding als compensatie voor de schade die daar is geleden door de aardbevingen, die werden veroorzaakt door de gaswinning.

Lelystad draagt 400.000 euro bij aan een onderzoek naar het effect van de nieuwe spoorverbinding op de economie, woningbouw en een betere bereikbaarheid van het Noorden. Dat onderzoek kost 8 miljoen euro. De helft daarvan is voor rekening van het Rijk, de andere helft voor 'de regio'. Dat bedrag wordt verdeeld over de drie betrokken provincies Flevoland, Friesland en Groningen. De 1,33 miljoen euro van Flevoland wordt weer evenredig verdeeld over de provincie en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder.

Geen vertrouwen
Voor Leefbaar Lelystad is dat verspilde moeite en geld. De partij heeft er geen vertrouwen in, nu de opening van Lelystad Airport voor passagiersvluchten nog altijd op zich laat wachten. Ook het vorige plan voor een spoorlijn naar het noorden, de Zuiderzeelijn, is nooit doorgegaan. "Men heeft in de regering geen enkele behoefte te investeren op plekken buiten de Randstad", stelt de partij in een voorstel om de 400.000 euro in eigen zak te houden. Het voorstel komt op 27 juni in stemming in de gemeenteraad.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel