Drontense eigenaar migrantenhuisvesting: "Wij kunnen niet 63 mensen op straat zetten"

DRONTEN • Do 6 juli 2023 | 22:13 • Donderdag 6 juli 2023 | 22:13

Huisvester van arbeidsmigranten Eric Daniëls uit Dronten wil met een rechtszaak bij de Raad van State voorkomen dat hij 63 seizoenarbeiders moet wegsturen die wonen in een voormalige zorgboerderij aan de Roodbeenweg 17 en in 16 units die Daniëls daar heeft gebouwd.

Agrariërs uit de omgeving stapten eerder naar de rechter. Die zaak zorgde ervoor dat de vergunningen van Daniëls werden geschorst. De gemeente Dronten heeft geen rekening gehouden met de spuitzone van een fruitteeltbedrijf, vindt de rechtbank.

Het gaat weliswaar om het biologische fruitteeltbedrijf Twisk. Maar ook bij biologische teelt moet de spuitzone vijftig meter breed zijn. De afstand tussen de boomgaard en de huisvesting is maar vijf meter. Daniëls vroeg bij de Raad van State om schorsing van de uitspraak van de rechtbank. De gemeente Dronten heeft hem inmiddels ook een dwangsom opgelegd.

Spuitzone van ondergeschikt belang
Tot verrassing van iedereen bleek het donderdag in Den Haag echter helemaal niet te gaan om de spuitzone. De boeren, onder wie Twisk, zijn vooral bang dat ze hun eigen arbeidsmigranten niet meer op hun perceel mogen onderbrengen met de huisvesting van Daniëls in de buurt.

De gemeente Dronten heeft het beleid om in een bepaalde straal niet meer dan 300 arbeidsmigranten toe te staan. Daniëls heeft er nu 63, maar dat kunnen er honderden meer worden, vrezen de boeren. Voor hun eigen medewerkers is er dan geen plaats meer en dat vinden ze onredelijk. "Het is nogal een verschil of je puur commercieel huisvesting verhuurt of dat het gaat om mensen die op jouw bedrijf werken", zei een van hen. Daniëls verhuurt accommodaties aan uitzendbureaus.

Extra bomen geplant
De boeren ontkennen overigens dat ze de vergunningen van Daniëls alleen uit eigen belang aanvechten. Ze komen echt in de problemen als er mensen in hun spuitzone wonen, zeggen ze. Op korte afstand van de Roodbeenweg 17 hebben de telers fruitbomen neergezet. Die stonden er eerst niet, bevestigde een woordvoerder van de gemeente. De voorzieningenrechter doet over 3 weken uitspraak.

Huisvester Daniels is nog bezig voor andere arbeidsmigranten in Dronten een nieuwe plek te vinden. Maandag werd bekend dat 270 buitenlandse arbeidskrachten die nu op het Aeres-terrein wonen daar uiterlijk 1 november weg moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel