Definitief geen nieuw landschapskunstwerk in Zeewolde

ZEEWOLDE • Di 18 juli 2023 | 17:29 • Dinsdag 18 juli 2023 | 17:29

Het plan voor een landschapskunstwerk in Zeewolde sneuvelt definitief. De gemeente heeft besloten de stekker uit het project te trekken, nadat de kunstenaar niet op tijd kon voldoen aan de deadline voor het schetsontwerp.

Zeewolde, dat volgend jaar veertig jaar bestaat, had de Nigeriaans Belgische kunstenaar Otobong Nkanga gevraagd om een kunstwerk te creëren dat onthuld zou worden in de Polderwijk. Wethouder Winnie Prins van de gemeente Zeewolde betreurt de gang van zaken: "Er is vorig jaar oktober afgesproken dat er in juni een schetsontwerp zou liggen en dat wordt niet gehaald."

Martine van Kampen van Land Art Flevoland werkt als tussenpersoon tussen de gemeente Zeewolde en de kunstenaar en erkent dat de planning uitliep. "Het loopt wat uit met de planning die we twee jaar geleden hadden bedacht. Dat is gewoon zo, maar we hadden het wel zo in elkaar gestoken dat we dachten er kan dan in 2024 een start gemaakt worden met het project." Wethouder Prins benadrukt dat er duidelijk termijnen zijn afgesproken en dat die niet zijn gehaald.

Van Kampen moest Otobong Nkanga het slechte nieuws vertellen en zegt dat kunstenaar niet blij was. "Die voelde zich wat respectloos behandeld. Ook dat niet direct met haar overlegd is daarover en dat er zo eenzijdig een beslissing wordt genomen." Wethouder Winnie Prins begrijpt dat de organisatie teleurgesteld is, maar benadrukt dat het besluit genomen is vanwege het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Voor het kunstwerk had de gemeente Zeewolde 400.000 euro gereserveerd. Wat er met dat bedrag gaat gebeuren is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel