Raad van State: 'Grote grazers Oostvaardersplassen hoeven niet aan prikpil'

FLEVOLAND • Wo 16 augustus 2023 | 16:39 • Woensdag 16 augustus 2023 | 16:39

Er hoeft niet opnieuw te worden onderzocht of grote grazers in de Oostvaardersplassen aan de prikpil moeten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het beleid in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad kan blijven zoals het is.

Dierenactiviste Anita Reerink uit Zaltbommel vindt dat de provincie moet stoppen met het afschieten van dieren in het gebied. Om het aantal dieren in de Oostvaardersplassen te verkleinen, is volgens haar het toedienen van anticonceptie - de prikpil - een betere oplossing.

De provinciale politiek besprak deze alternatieve methode al in mei 2020, maar koos uiteindelijk voor afschot. Dierenactiviste Reerink wilde daar bezwaar tegen maken, maar volgens de provincie was dat niet mogelijk.

Reerink stapte vervolgens naar de rechter, maar die bevestigde in oktober 2021 dat tegen het politieke besluit van de provincie geen bezwaar mogelijk was. De Raad van State heeft die uitspraak nu nogmaals bevestigd.

Afgeschot tijdens strenge winters
Het aantal edelherten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen moest fors worden verkleind, omdat er al enkele jaren tijdens natte en strenge winters voedselschaarste in het gebied ontstond, met dierenleed als gevolg. Daarom werden konikpaarden en heckrunderen gevangen en naar een ander gebied verplaatst. Er werden ook heckrunderen afgeschoten en een aantal konikpaarden ging naar de slacht. Edelherten lieten zich niet vangen en moesten worden afgeschoten.

Minder afschot in de komende jaren
In mei maakte Staatsbosbeheer bekend dat de komende jaren het grootschalig afschieten van edelherten en heckrunderen in de Oostvaardersplassen niet meer nodig zal zijn. De aantallen edelherten en heckrunderen zijn afgelopen winter zo ver teruggebracht dat de grote grazers in het gebied in het vervolg op dezelfde manier worden beheerd als in andere natuurgebieden in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel