Conflict rond Floriade-woonwijk begin november voor de rechter

FLEVOLAND • Do 17 augustus 2023 | 13:42 • Donderdag 17 augustus 2023 | 13:42

De rechtbank in Lelystad buigt zich begin november over het conflict dat speelt rond de aanleg van de woonwijk op het voormalige Floriadeterrein in Almere. Tien maanden na afloop van het evenement is er nog geen huis gebouwd. Dat terwijl er plannen zijn voor 660 woningen.

Voor de aanleg van de huizen zijn in 2018 al afspraken gemaakt tussen de gemeente en vastgoedontwikkelaar Weerwater CV. De verhoudingen tussen die twee partijen zijn de afgelopen jaren verslechterd. Er bestaat onenigheid over de precieze invulling en uitwerking van de plannen. In april werd duidelijk dat Weerwater CV naar de rechter is gestapt. Die heeft nu dinsdag 7 november als datum voor de zaak vastgesteld.

Weerwater CV?
Voor de bouw van de Floriade-woonwijk Hortus heeft de gemeente Almere in 2018 al een contract gesloten met projectontwikkelaar Amvest. Later is ook bouwbedrijf Dura Vermeer daarbij aangehaakt. Zij werken nu samen onder de naam Weerwater CV.

Onenigheid over aantallen huizen
Eén van de grootste twistpunten is het aantal woningen dat op het terrein komt te staan. De gemeente ziet graag een hoger aantal, maar vreest dat Weerwater CV dit onmogelijk maakt door het hele terrein al vol te bouwen met de 660 woningen.

Weerwater CV gaf begin dit jaar aan dat grotere aantallen wel degelijk mogelijk zijn, maar dat er dan wel 'serieus over een aantal onopgeloste zaken gesproken moet worden.'

De afgelopen jaren hebben de twee partijen namelijk al veel met elkaar te maken gehad. Zo moest er intensief samengewerkt worden voor de aanleg van het Floriadeterrein en de groenstructuur daarvan. Afspraken uit het verleden zijn over en weer niet altijd nagekomen en het lijkt erop dat de onvrede zich heeft opgestapeld.

Groenonderhoud
Een ander belangrijk punt is het onderhoud van het vele groen op het voormalige Floriadeterrein. De gemeente is van mening dat dit een blijvende verantwoordelijkheid is voor Weerwater CV. Die partij wil echter de mogelijkheid openhouden om dit over te dragen aan een ander, als er woningen of appartementencomplexen verkocht worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel