Kerken weer op zoek naar vrijwilligers voor asielzoekers Walibi

BIDDINGHUIZEN • Wo 13 september 2023 | 7:40 • Woensdag 13 september 2023 | 7:40

Kerken in de omgeving van Biddinghuizen zijn op zoek naar vrijwilligers voor de opvang van vluchtelingen op het evenemententerrein van Walibi. De gezamenlijke geloofsgemeenschappen, die meehelpen bij activiteiten voor asielzoekers, organiseren woensdag een informatieavond in de Oosterkerk in Elburg.

Dit jaar worden er weer zo'n 1.500 asielzoekers verwacht op het evenemententerrein. Vanaf oktober tot volgend jaar maart worden ze tijdelijk opgevangen in tenten. Omdat ze niet zo veel te doen hebben, organiseren kerken samen met vrijwilligers diverse activiteiten.

"We zijn vooral op zoek naar mensen die willen helpen met sport en muziek," zegt Nel Philipsen van de Ludgeruskerk in Dronten die eerder dit jaar ook al betrokken was bij het verzamelen van vrijwilligers. "Vooral de mannen vervelen zich. Voor hen is bewegen heel erg belangrijk en muziek raakt de ziel van mensen."

De asielzoekers komen uit verschillende landen, weet Mariette Heikoop (Stichting Gave) die ook betrokken is bij de werving van vrijwilligers. "Veel vluchtelingen komen uit Syrië, maar ook uit Afghanistan, Iran en uit Afrikaanse landen." Philipsen vult aan: "We zijn als diaconie van verschillende kerken in no time bij elkaar gekomen en hebben bedacht dat we iets willen doen voor deze mensen, die in niemandsland zitten."

De vorige keer deden zo'n veertig vrijwilligers mee. Ook deze keer zijn de kerken op zoek naar vrijwilligers die gewoon een 'luisterend oor' willen bieden aan asielzoekers die naar Walibi komen. Heikoop: "Gezellig koffie drinken. Er voor hen zijn." Veel asielzoekers willen graag Nederlands leren, weten de twee uit vorige ervaringen. Vrijwilligers kunnen daar heel goed bij helpen. "Je hoeft niks te kunnen," zegt Philipsen. "Er is genoeg te doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel