Leegstand, sloop of herbestemming? "Zonder kerk is een dorp slechts een groepje huizen"

ENS • Di 19 september 2023 | 0:05 • Dinsdag 19 september 2023 | 0:05

"Een kerk is iets dat bij een dorp hoort. Als je die sloopt, heb je alleen een groepje huizen." Dat is de opmerking van een van de bezoekers van een discussieavond over de toekomst van dorpskerken in Noordoostpolder.

Door de aanhoudende ontkerkelijking dreigt in zeven van de tien dorpen de laatste dorpskerk te verdwijnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Kathedraaldenkers, een organisatie die zich inzet voor het behoud van religieus erfgoed. Uit dat onderzoek blijkt dat over vijftien jaar waarschijnlijk nog maar tien kerken in Noordoostpolder een religieuze functie hebben. Daarom moet gezocht worden naar een nieuwe, niet-religieuze bestemming, zegt Heleen Agterhuis van de Kathedraaldenkers.

De meningen en wensen van de inwoners van de dorpen zijn daarbij volgens haar van groot belang. De gemeente Noordoostpolder heeft daarom samen met de organisatie deze week twee informatieavonden georganiseerd, de eerste was maandagavond in de Protestantse kerk 'De Zaaier' in Ens.

De meeste bezoekers zijn tegen de sloop van de kerken. Ze vinden een kerk beeldbepalend voor een dorp en hebben er ook herinneringen aan, omdat ze er bijvoorbeeld zijn getrouwd. De kerk de functie geven van multifunctioneel gebouw of bijvoorbeeld een ontmoetingsplaats wordt als goed idee gezien. "Ik denk dat dat heel waardevol is om de dorpen leefbaar te houden', zegt een van de bezoekers. Volgens haar is dat onder meer belangrijk om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Tijdens de avond valt het Heleen Agterhuis van de Kathedraaldenkers op dat de kerken de mensen na aan het hart liggen. Het is volgens haar nu belangrijk dat er met elkaar plannen worden gemaakt om een kerk te behouden voor een maatschappelijke functie. Ze merkt dat die boodschap ook is aangekomen bij de politiek in Noordoostpolder en dat die bereid is om mee te denken. Ze is optimistisch over de toekomst van de kerken. "Er zit wel goede energie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel