Geen zin om gebruikte spullen online te verkopen? Vraag het Jesse (17) uit Zeewolde!

ZEEWOLDE • Di 19 september 2023 | 6:53 • Dinsdag 19 september 2023 | 6:53

De 17-jarige Jesse Koelewijn uit Zeewolde is een onderneming begonnen om inwoners uit zijn woonplaats te helpen met de verkoop van gebruikte spullen via internet. Zijn onderneming heet Marktgemak en is vooral gericht op mensen die het ingewikkeld vinden om iets via internet te verkopen of mensen die er geen zin of tijd voor hebben.

"Het idee is ontstaan toen ik een keer met de hond aan het wandelen was", zegt Koelewijn. Hij kwam een vrouw tegen die ouderen in een verzorgingshuis helpt bij het verkopen van gebruikte spullen via Marktplaats. "Dat kan ik ook!", dacht de jonge Zeewoldenaar. Hij heeft het ondernemerschap van huis uit meegekregen. Mede daardoor ontstond het idee om iets vergelijksbaars te doen, maar dan groter.

'No cure, no pay'
"De klant die iets via mij wil verkopen hoeft niet veel te doen", legt Koelewijn uit. "We bepalen samen de prijs en wat de omschrijving zal zijn. Dertig procent van de verkoopprijs is voor mij". De ondernemer hanteert een 'no cure no pay'-beleid. "Als het artikel niet wordt verkocht, hoeft de klant niets te betalen."

De verkoop gaat via Marktplaats. Kopers die vragen hebben of willen bieden, doen dat via Koelewijn. "Dat is vooral handig voor als je geen zin of tijd hebt om belletjes of mailtjes te beantwoorden", vertelt hij. Ook mensen die niet zo handig zijn met internet ziet de Zeewoldenaar als een doelgroep voor zijn onderneming.

'Marktgemak' is een schoolproject
Jesse zit op het vwo en zijn onderneming is een project van zijn school. "Als ik tijdens de les gebeld wordt, loop ik gewoon even de klas uit", lacht Koelewijn. Dat is volgens hem nog niet zo vaak voorgekomen. Maar daar kan verandering in komen als zijn onderneming meer bekendheid krijgt.

De Zeewoldenaar wil voorlopig alleen klanten uit zijn eigen dorp helpen. Hij heeft flyers gemaakt waarop uitgelegd wordt hoe zijn dienst werkt. Daar zijn zo'n zevenhonderd exemplaren van gedrukt en die verspreidt hij huis-aan-huis in Zeewolde.

De naam van zijn bedrijfje heeft een landelijke uitstraling. Het lijkt Koelewijn daarom wel wat om zijn onderneming uit te breiden. Zover is het nog niet. Eerst wil hij op kleinschalig niveau ervaring opdoen. Wat er daarna gaat gebeuren is iets waar de Zeewoldenaar zich nu nog even niet zo druk om maakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel