Klomp-met-een-zeiltje-folklore eindigt definitief in Almere

ALMERE • Di 19 september 2023 | 17:21 • Dinsdag 19 september 2023 | 17:21

Nu de Almeerse bootjesbouwclub MGA, als laatste in het land, definitief gestopt is met haar bouwavonden, is de klomp-met-een-zeiltje-folklore in Nederland geschiedenis geworden.

"De koek is op", zegt René Entjes. Ruim veertig jaar lang hielp hij Almeerse kinderen modelbootjes te bouwen. Daarvoor is toentertijd speciaal de bootjesclub MGA opgericht. Tijdens de coronacrisis moest het bouwen worden stilgelegd en daarna kwam het niet meer van de grond.

"Voor de zomervakantie hebben we de negen bootjes die er nog lagen, alsnog afgebouwd. En als slot zijn we vorige week zaterdag wedstrijd wezen varen met die bootjes op De Overgooische Zoom."

Daarmee kwam er voorgoed een einde aan de Almeerse bootjesclub, en stopt een fenomeen dat ooit in Amsterdam met daadwerkelijk een klomp en een zeiltje begon.

Dat was destijds bij speeltuinvereniging UJ Klaren in Amsterdam. Door een zeil op een klomp te zetten, konden begin vorige eeuw voor kinderen goedkoop bootjes worden gebouwd. Die kinderen werden groot en verspreidden zich over het land. "Er kwamen uiteindelijk 67 van die bootjesclubs in het hele land", vertelt Entjes. Hij komt zelf ook uit Amsterdam, maar was in 1981 medeoprichter van de bootjesclub MGA in Almere.

Leren omgaan met gereedschap
In de jongste stad van het land zijn in die jaren 449 modelbootjes gebouwd. Tijdens de landelijke wedstrijden zijn er ook flink wat prijzen gewonnen. "Ik vind het wel moeilijk dat er nu een einde aan komt", zegt Entjes. "Het is echt belangrijk dat kinderen leren omgaan met gereedschap en materialen. Je hoeft dan later niet overal een specialist bij te halen, maar kunt heel veel kleine klusjes zelf doen".

Bootjesclub MGA was de laatste actieve bouwclub in het land. Entje: "Wij krijgen het hier helaas ook niet meer goed van de grond. Het bouwen is dus voorbij. We willen nog wel jaarlijks zeilwedstrijden houden met de gebouwde bootjes."

Entjes wil dit elke tweede zaterdag in september organiseren. Belangstellenden kunnen hierover naar entjes@msn.nl mailen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel