Tbs geëist tegen man die heet water over willekeurig slachtoffer zou hebben gegooid

ALMERE • Di 19 september 2023 | 21:46 • Dinsdag 19 september 2023 | 21:46

Tegen een 27-jarige Almeerder is een jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De man heeft volgens justitie water dat net had gekookt over iemand heen gegooid en geweld gepleegd tegen politieagenten die hem daarvoor wilden aanhouden.

Het incident gebeurde begin dit jaar in een opvanglocatie van het Leger des Heils in Almere. Een groep mannen zat daar nietsvermoedend een potje te kaarten toen ze zagen dat een bezoeker met een waterkoker achter een van hen ging staan en de kan vervolgens over die persoon leeggooide. Het slachtoffer kende de man niet, het gebeurde totaal onverwachts.

Blijvend litteken
Het slachtoffer liep tweedegraads brandwonden aan hoofd, nek en schouder op. Die zijn op zich goed genezen, maar hij heeft nog maanden slapeloze nachten gehad door de pijn en heeft een blijvend litteken op de schouder opgelopen.

Een toegesnelde politieagent werd door de dader bedreigd. De woorden 'Ik maak je dood' joegen de agent extra angst aan vanwege de kalmte waarmee de arrestant het zei. Het was voor in totaal vier agenten nog een hele klus om de verdachte naar het bureau te brengen. De arrestant verzette zich uit alle macht.

In de rechtszaal was het vooral de vraag wat er met de Almeerder zou moeten gebeuren. De verdachte wilde zelf niet voor de rechtbank verschijnen en zijn advocaat was niet gemachtigd voor hem op te treden.

Gevaar op herhaling groot
De verdachte heeft in het verleden al eens jeugd-tbs gehad, maar daarna onttrok hij zich aan alle hulp en begeleiding. Ook nu wilde hij zich niet laten onderzoeken. Deskundigen vermoeden een heleboel stoornissen, zoals autisme en wellicht een persoonlijkheidsstoornis of schizofrenie. Maar ze konden geen diagnose stellen en geen voorspelling doen over eventuele risico’s.

De officier van justitie stelt niettemin vast dat het risico op nieuwe incidenten hoog is als de man onbehandeld in de maatschappij terugkeert. Tbs met dwangverpleging is, naast de gevangenisstraf, volgens haar de enige mogelijkheid om de maatschappij tegen de verdachte te beveiligen. Momenteel zit de man in de extra beveiligde inrichting in Vught.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel