"Breng borstonderzoek en de mogelijkheid voor bloeddonatie terug op Urk"

URK • Di 19 september 2023 | 21:12 • Dinsdag 19 september 2023 | 21:12

"Onderneem actie om zowel het borstonderzoek als de mobiele afnamepost voor bloeddonatie terug naar Urk te krijgen." Die oproep deed de fractie van Krachtig Urk dinsdagavond aan het college van B en W op Urk.

Sinds februari van dit jaar kunnen Urkers geen bloed meer doneren in het eigen dorp. De mobiele afnamelocatie van Sanquin komt uit kostenoverwegingen alleen nog in Emmeloord. Sanquin had op dat moment op Urk 481 donoren. Volgens de woordvoerder waren dat er relatief weinig en kon het financieel niet langer uit om daarvoor een aantal keren per jaar de bloedbank op Urk neer te zetten.

Volgens Krachtig Urk zijn sommige donoren nu al afgehaakt omdat zij niet speciaal naar Emmeloord kunnen of willen rijden voor het doneren van bloed: "Na doneren ben je natuurlijk niet helemaal fit, en dan moet je nog terug reizen. Als zij de afstand te groot vinden, dan stoppen ze met doneren", aldus Pieter ten Napel.

Hij wees er daarnaast op dat ook de bus waarin borstkankercontroles werden gehouden niet meer naar Urk komt: "Die vrouwen moeten nu ook naar Emmeloord toe, kan dat niet teruggedraaid worden?"

Wethouder Freek Brouwer herkende het probleem: "Dat is een terechte zorg. De onvrede daarover is te begrijpen. We gaan kijken wat we kunnen doen, of we daar invloed op hebben." Brouwer zegt het probleem aan te gaan kaarten tijdens het overleg met de zorgtafel, waarin plaatselijke zorginstanties en de gemeente zitting hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel