30 miljoen in het verschiet: begin 2024 moet visserij-ontwikkelplan klaar zijn

URK • Di 19 september 2023 | 22:26 • Dinsdag 19 september 2023 | 22:26

Een visserij-ontwikkelplan waarmee de Urker visserijsector aanspraak wil maken op compensatiegeld van het Rijk moet begin volgend jaar klaar zijn. Dat antwoordde wethouder Nathanaël Middelkoop dinsdagavond op vragen tijdens een commissievergadering.

Die werden gesteld door Jurie van de Berg van de Urker CDA-fractie. Hij wilde weten op welke termijn de dertig miljoen euro uit een compensatiefonds verdeeld gaat worden. "Is er al duidelijk waar (in de sector, red.) de grootste behoefte is en waar de meeste pijn zit?"

Wethouder Middelkoop begon zijn antwoord met een toepasselijke woordspeling: "Voor de zomervakantie hebben we voor het eerst het net opgehaald bij de betrokken partijen. Dat was een breed gezelschap. Plannen moeten aan twee regels voldoen. Ze moeten een culturele component hebben, of te maken hebben met visserij."

Volgens de wethouder zijn alle plannen van visserijbedrijven nu gebundeld tot een algemeen verhaal voor de regio Urk. In heel Nederland gaat het om vijf visserijregio's die het momenteel zwaar hebben. Al die verhalen komen bij elkaar. Middelkoop: "Begin februari 2024 komt er een definitief visserij-ontwikkelplan, daarna verwachten we een reactie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. We zijn bezig met plannen voor de economische versterking van ons dorp. Er liggen echt kansen voor onze gemeente."

30 miljoen voor kwetsbare visserijgemeenschappen
In juni maakte het kabinet bekend dertig miljoen euro uit te trekken om onder druk staande vissersdorpen zoals Urk te ondersteunen. Door hoge brandstofprijzen, bouw van windparken op de Noordzee, Brexit en regels vanuit Den Haag en Brussel stapelen de problemen voor de visserij zich op. De sector lijdt grote verliezen en dat heeft ook veel invloed op de gehele identiteit van dorpen als Urk. Van de Urker Noordzeekotters is de afgelopen twee jaar meer dan een derde op de schroothoop terechtgekomen.

"Met de financiële bijdrage kunnen ketenbedrijven, zoals visafslagen en -verwerkers, zich aanpassen. Ook komt er aandacht voor behoud van de identiteit en werkgelegenheid in gemeenschappen waar families al generaties aan de visserij zijn verbonden", zei minister Adema van LNV destijds.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel