Seizoen weer gestart, maar nog geen oplossing voor hoge schuld Almeerse Hockey Club

ALMERE • Ma 18 september 2023 | 16:50 • Maandag 18 september 2023 | 16:50

Het hockeyseizoen is weer begonnen, maar de toekomst van de Almeerse Hockey Club staat nog altijd op losse schroeven. Eind juni meldde Omroep Flevoland dat de club een schuld heeft van 8 ton. Een commissie moest binnen een paar weken een oplossing bedenken. Die tijd is inmiddels om, maar een oplossing is nog niet gevonden. Hoe staat het er nu voor bij de Almeerse Hockey Club?

Een woordvoerder van de club laat desgevraagd weten dat 'het eigenlijk best wel goed gaat'. Er wordt gespeeld en de vereniging draait. Het is een opvallende uitspraak, als je kijkt naar de situatie waarin de oudste en grootste club van de stad zich bevindt. De Almeerse Hockey Club heeft in de afgelopen vier jaar zo'n hoge schuld opgebouwd, dat zonder ingrijpen van de gemeente een faillissement onafwendbaar is.

De gemeente zou nog meer dan 200.000 euro tegoed hebben van de vereniging, de Belastingdienst krijgt nog 180.000 euro terug en er staat voor meer dan 170.000 euro open bij het UWV. Samen met leningen uit de coronatijd, moet de vereniging nog rond de 800.000 euro terugbetalen.

Almeerse is grootste en oudste club van de stad

'Gemeente lief aankijken'
Een sportvereniging met een schuld van 8 ton, is uitzonderlijk, zegt Dick Zeegers van het Waarborgfonds Sport. Zijn stichting ondersteunt clubs financieel en heeft inzicht in de geldstromen van 1.700 verenigingen. Volgens Zeegers zijn er eigenlijk maar een paar manieren om van de schuld af te komen: "Geld zoeken bij de leden of de gemeente lief aankijken. Of ze moeten op zoek naar een goede geldschieter die als suikeroom wil optreden."

De vereniging wil de contributie met niet meer dan 5 procent verhogen. De hoop is dus vooral gericht op de gemeente Almere. Als de gemeente de openstaande rekening van 2 ton deels of helemaal kwijtscheldt, zou dat al een stuk schelen.

Duivels dilemma
De gemeente laat in een reactie weten dat de bal bij de vereniging ligt. Toch staat de gemeente volgens Zeegers voor een duivels dilemma: "Aan de ene kant kun je niet zomaar meer dan duizend leden op straat zetten en niet laten sporten. Maar aan de andere kant geef je wel een signaal af als je ingrijpt: Als je het financieel niet redt, dan helpt de gemeente wel. En dat wil de gemeente ook niet."

Omdat de schuld bij de gemeente niet wordt kwijtgescholden, wil de Almeerse Hockey Club meer tijd om de openstaande rekeningen te betalen. De gemeente wil de club daarin wel tegemoet komen, maar zij heeft daar wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag de schuld volgens de gemeente niet nóg verder oplopen. Ook moet de vereniging alle nieuwe facturen wel op tijd betalen.

Club wil in ieder geval uitstel van betaling

Alle hens aan dek
Ondanks alle onzekerheden, is begin deze maand het nieuwe hockeyseizoen van start gegaan. Hockeybond KNHB kijkt namelijk, in tegenstelling tot de KNVB, niet naar de begroting van een club en kan ook geen maatregelen nemen als een club financiële problemen heeft.

Op de club gaan de zaken op dit moment gewoon door. En om volgend jaar ook nog te kunnen hockeyen, worden alle zeilen bijgezet. De vraag blijft of een schuld van 800.000 euro niet te hoog is om gezond door te kunnen gaan.

In eerdere berichtgeving van Omroep Flevoland werd vermeld dat interim-voorzitter Jonker meermaals en op meerdere manieren is benaderd om een reactie te geven op de financiële problemen van de vereniging. Dit was niet correct. De interim-voorzitter zélf is niet om commentaar gevraagd. Wel heeft de redactie gesproken met een woordvoerder van de Almeerse Hockey Club.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel