Almeerse Wind worstelt met winst en doneert miljoen euro

ALMERE • Do 21 september 2023 | 15:20 • Donderdag 21 september 2023 | 15:20

De lokale energiecoöperatie Almeerse Wind heeft 13 projecten uitgekozen die gezamenlijk een miljoen euro krijgen. Dat is de helft van de winst van de coöperatie. Een speciale werkgroep heeft uit 45 ideeën gekozen en vond het vooral belangrijk dat de projecten een bijdrage leveren aan de energietransitie. Voorzitter John van Diepen is erg blij met dit resultaat. "Met deze besluiten kunnen we een volgende stap zetten in de energietransitie, veel breder dan alleen het maken van windstroom."

Ideeën die gesteund worden zijn onder ander het energiezuinig inregelen van radiatoren, collectieve laadpalen en het ontwikkelen van het duurzame bedrijventerrein Stichtsekant.

Coöperatie maakt flinke winst
Burgercoöperatie Almeerse Wind worstelde vorig jaar met flinke winsten die er gemaakt werden. Door de oorlog in Oekraïne stegen de energieprijzen en werd er afgelopen jaar 2 miljoen winst gemaakt, zo is te lezen in een persbericht. Omdat de coöperatie niet wilde dat al het geld in de zakken van aandeelhouders werd gestopt, maar dat er ook iets goed mee gedaan werd, hadden ze hun leden gevraagd om met ideeën te komen waar het geld aan besteed kon worden.

Windfonds wordt met winst aangevuld
Naast projecten ten goede van de energietransitie is er ook besloten om 20.000 euro te schenken aan de voedselbank in Almere. Ook richt de coöperatie het Almeerse Windfonds op, wat jaarlijks met 5 procent van de winst wordt aangevuld. Bij het fonds kunnen Almeerse verenigingen of projecten een aanvraag doen op een financiële donatie. Een aantal leden is aangesteld om aanvragen te beoordelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel