Personeel asielzoekerscentra Flevoland houdt meest last van ongewenst gedrag

FLEVOLAND • Do 21 september 2023 | 21:17 • Donderdag 21 september 2023 | 21:17

Medewerkers van asielzoekerscentra in Flevoland, Overijssel en Noord-Holland hebben het afgelopen jaar de meeste mentale last overgehouden aan geweld, intimidatie en discriminatie door asielzoekers én collega's. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

'Mentale last' betekent dat medewerkers na een incident daar nog last van hebben in het dagelijks leven. Driekwart van de personeelsleden in deze drie provincies kreeg met ongewenst gedrag door vluchtelingen te maken. Maar ook collega's zorgden voor ongewenst gedrag. Dat kwam bij iets meer dan een kwart van de medewerkers in Flevoland, Overijssel en Noord-Holland voor. Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde.

'Stress op locaties'
Het COA zegt niet te hebben onderzocht waarom de drie provincies zo hoog scoren. Wel is een vermoeden dat de grote noodopvanglocaties in de regio, zoals in Almere en Biddinghuizen, een oorzaak kunnen zijn. "Bewoners wonen daar langer dan gebruikelijk is omdat de procedure voor de asielaanvraag langer duurt. Dit brengt veel stress en irritatie met zich mee bij bewoners", aldus de organisatie.

Daarnaast blijken op sommige plekken veel nieuwe medewerkers en uitzendkrachten rond te lopen. "Zij zijn nog niet zo lang ingewerkt, maar moeten toch met elkaar zorgen dat een locatie geopend kan worden. Dit zorgt soms ook voor onduidelijkheid en spanningen op een locatie."

Diverse acties om ongewenst gedrag te voorkomen
Het COA gaat de uitkomsten van het onderzoek bespreken in de teams. Daaruit moeten plannen rollen om de situatie te verbeteren. Dat gaat de directie in de gaten houden. Ook wordt gekeken waarin medewerkers kunnen worden ondersteund. Daarnaast zet het COA in op trainingen over onder meer gedrag en omgaan met stress. Wie die nog niet gevolgd heeft wordt daartoe aangespoord.

In Flevoland zijn vier asielzoekerscentra: in Almere, Dronten en Luttelgeest en in Zeewolde (net heropend). Daarnaast is er een noodopvang in de brandweerkazerne in Almere Stad en naast het azc in Almere Buiten. Ook worden binnenkort weer asielzoekers opgevangen bij Walibi Holland in Biddinghuizen. Bewoners die zich in de centra misdragen kunnen rekenen op "strenge maatregelen", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel