Voorzitter wijkraad Stadshart Lelystad stopt: "Ik heb er de kracht niet meer voor"

LELYSTAD • Za 23 september 2023 | 8:17 • Zaterdag 23 september 2023 | 8:17

Na bijna vijftien jaar komt er een einde aan de wijkraad in het stadshart van Lelystad. Voorzitter Leo Veeger stopt er eind dit jaar mee vanwege zijn gezondheid. Een directe opvolger is er niet, maar volgens de scheidend voorzitter hoeft dat ook niet. "Ik krijg net zoveel voor elkaar als inwoner", zegt hij in Het Gesprek.

Een wijkraad zorgt ervoor dat bewoners betrokken worden bij plannen voor de wijk. Veeger richtte de raad voor het centrum van Lelystad op in 2009. Hij is er trots op hoe hij stilzwijgend problemen heeft opgelost. "Je kunt wel tegen de wethouder zeggen dat hij het niet goed doet, maar die zet dan ook zijn hakken in het zand." Volgens hem moet je weten hoe het 'spelletje' werkt.

Wijkraad liet zich zien
De wijkraad werd net na de oprichting nog niet zo betrokken bij de plannen voor het centrum van Lelystad. Dat kwam later pas, toen de raad zich steeds vaker liet zien. Zo was de wijkraad aanwezig bij vergaderingen in het stadhuis, zegt Veeger. "Dan weet je wat er speelt."

Ombouw van Hema-pand
De wijkraad Stadshart Lelystad heeft de afgelopen jaren meerdere keren gevraagd wat inwoners van nieuwe plannen vinden. Zo werd vorig jaar duidelijk dat een groot deel van de winkelpanden aan het Stadhuisplein in Lelystad wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Inwoners waren in eerste instantie niet blij met die beslissing. De wijkraad tekende daarom bezwaar aan. De projectontwikkelaar nodigde daarop alle bewoners uit voor een gesprek over de nieuwe plannen. Dat heeft geholpen, zegt Veeger. "Vóór dat gesprek was de helft voor en de helft tegen, maar na de bijeenkomst was 80 procent voor."

"Ik ben eigenlijk de wijkraad"
Op de vraag waarom de wijkraad geen nieuwe voorzitter krijgt, is Veeger duidelijk. "Ik ben eigenlijk de wijkraad. We hebben wel bestuursleden, maar het is mijn kindje." Het liefst was Veeger nog vier jaar doorgegaan als voorzitter. Dan is het namelijk precies 60 jaar geleden, dat de eerste mensen kwamen wonen in wat nu Lelystad is. "Het doel heb ik niet gehaald. Maar Gerard Joling zou zeggen: 'ik heb er de kracht niet meer voor'". Hij geeft aan dat mensen hem nog steeds kunnen benaderen met vragen, ook al is hij aan het eind van het jaar geen voorzitter meer.

Het Gesprek is een onderdeel van het programma van Leo Schouwenaar en Jordy Bouw. Dat is iedere werkdag te horen en te zien tussen 06.00 uur en 10.00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel