Floriade BV blijft bestaan, ook jaar na sluiting

FLEVOLAND • Wo 27 september 2023 | 15:48 • Woensdag 27 september 2023 | 15:48

De Floriade BV, het bedrijf dat in het leven werd geroepen om de Floriade in Almere te organiseren, wordt niet opgeheven. Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. In plaats daarvan gaat de BV mogelijk door onder een andere naam en met een ander doel. Wat het bedrijf precies gaat doen, is nog niet duidelijk.

Het bedrijf leed in 2022 tientallen miljoenen euro verlies, vooral door de tegenvallende bezoekersaantallen tijdens de Floriade 2022. Als het bedrijf bij voortzetting van de activiteiten winst weet te maken, kan die winst verrekend worden met het verlies van vorig jaar. Dat levert een belastingvoordeel op.

Het bedrijf Floriade BV
Floriade BV is een bedrijf dat in 2016 is opgericht door de gemeente Almere om de Floriade 2022 te organiseren. Financieel gezien is de BV volledig afhankelijk van de gemeente. Het verlies dat het bedrijf heeft gemaakt met het organiseren van de tuinbouwtentoonstelling, is dus volledig voor rekening van de gemeente. In totaal is de gemeente meer dan 100 miljoen euro kwijt aan de Floriade.

Andere activiteiten
Sinds de oprichting van het bedrijf is het de bedoeling geweest om die na de tentoonstelling op te heffen. Volgens het jaarverslag van de Floriade BV is de gemeente in april begonnen met onderzoeken of het mogelijk is om de BV andere activiteiten te laten doen, en de winst daaruit te verrekenen met het verlies dat de tentoonstelling heeft geleden.

De jaarrekening meldt een tekort van 78,9 miljoen. Dat is het bedrag dat de gemeente Almere de afgelopen jaren aan leningen heeft verstrekt aan de BV. Doordat de Floriade slechte resultaten boekte, heeft de BV deze leningen niet kunnen terugbetalen. Ze vormen dus een verliespost voor de gemeente. De gemeente stort nu 79 miljoen in de BV, zodat die schuldenvrij verder kan. Het totale verlies voor de gemeente Almere ligt overigens een stuk hoger, doordat ook de gemeente zelf kosten heeft gemaakt.

Wat de gemeente precies van plan is, is nog niet duidelijk. Het college van burgemeester en wethouders wil eerst de raad informeren, voordat het publiek en de pers wordt geïnformeerd.

Hoe kon het verlies van de Floriade zo hoog oplopen? Dat leggen we hier uit:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel