Politieke partijen willen verbod op hoofddoekjes, keppels en kruisjes voor boa's

ALMERE • Wo 27 september 2023 | 19:54 • Woensdag 27 september 2023 | 19:54

Het dragen van hoofddoeken, keppeltjes, kruisjes en andere uitingen van geloofs- of levensovertuigingen door Almeerse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moet niet meer worden toegestaan. Dat vinden de fracties van de Almeerse VVD, PVV, Leefbaar Almere, 50PLUS en Forum voor Democratie.

Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft het dragen van uitingen van geloofs- of levensovertuigingen door politieagenten al verboden. Volgens de zes Almeerse partijen zou ze zo'n verbod ook willen voor boa's, maar omdat die onder de gemeentes vallen, mogen zij daarover zelf een besluit nemen.

De zes Almeerse fracties vinden dat neutraliteit gewaarborgd moet worden bij de boa's. Het dragen van hoofddoeken, keppels, kruisjes en andere uitingen van geloofs- en levensovertuigingen past daar niet bij. Daarom willen de fracties dat het college het dragen ervan verbiedt. Een voorstel daarover wordt donderdagavond tijdens de Politieke Markt besproken. De indieners hebben gezamenlijk 18 zetels in de raad. Dat is geen meerderheid.

ChristenUnie trekt steun in
Eerder had ook de ChristenUnie aangegeven mede-indiener te zijn van de motie, maar de partij heeft de steun inmiddels ingetrokken. De meerderheid van de fractie is van mening dat het belangrijk is dat iedereen moet kunnen uitkomen voor zijn of haar geloof en dat ook moet kunnen uiten. Dat staat volgens de ChristenUnie los van het uitoefenen van de functie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel