PvdA en GroenLinks Dronten willen aandacht voor levenloos geboren baby's

DRONTEN • Do 28 september 2023 | 15:43 • Donderdag 28 september 2023 | 15:43

Het gemeentehuis in Dronten moet elk jaar een week lang roze en blauw verlicht worden. Dat willen de fracties van de PvdA en GroenLinks. Met het verlichten van het gemeentehuis willen de partijen ouders van levenloos geboren baby's of baby's die na de geboorte overlijden, steun geven.

In de week van 9 tot 15 oktober kleuren meerdere gemeentehuizen en andere openbare gebouw in Nederland roze en blauw. De gemeente Almere heeft de Baby Loss Awareness Week. Ook hier kleurt het stadhuis roze en blauw. En dat moet ook in Dronten gebeuren, vinden de PvdA en GroenLinks.

Het verlichten van het gemeentehuis moet een vorm van erkenning zijn van het verdriet van de ouders, dat is volgens de fracties 'ongelooflijk belangrijk'. Dagelijks sterven drie tot vier baby's voor de geboorte na een zwangerschap langer dan 22 weken. Zeshonderd baby's overlijden per jaar na de bevalling.

Enorm verdriet
"Een levenloos geboren baby of een baby die na de geboorte overlijdt is voor duizenden ouders elk jaar een enorm verdriet en een groot verlies dat mensen hun leven lang met zich meedragen", aldus de fracties. Naast het verlichten van het gemeentehuis willen de fracties ook dat de gemeente op sociale media aandacht besteed aan de Baby Loss Awareness Week en aan de mogelijkheid voor ouders om hun levenloos geboren kind te registreren in de basisregistratie van de gemeente. Sinds 1 oktober 2022 is dat mogelijk.

De twee fracties hebben een motie ingediend bij het college om dit voor elkaar te krijgen. De motie wordt donderdagavond behandeld in de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel