Geweldsexplosie tegen agenten in Almere: OM eist 1,5 jaar cel

ALMERE • Vr 29 september 2023 | 15:24 • Vrijdag 29 september 2023 | 15:24

De officier van justitie heeft vrijdag anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, geëist tegen een 20-jarige Pool. De man werd op 20 april betrapt op een winkeldiefstal bij de Peek & Cloppenburg in Almere. De beveiliger die hem vervolgens aanhield, kreeg een paar vuistslagen in zijn gezicht en brak daarbij zijn neus. Daarna kreeg de politie het met de verdachte aan de stok.

De Pool verzette zich onder meer hevig toen de agenten hem op het bureau fouilleerden en probeerden te fotograferen. "Ik heb in heel mijn carrière nog nooit zo heftig gevochten met een verdachte", zei een van hen daar later over. "Wij waren op dat moment ook in burgertenue, dus we hadden geen taser of pepperspray tot onze beschikking. En ook geen portofoon om hulp in te schakelen. We hadden alleen een vuurwapen, maar dat wilden we niet gebruiken. Dus we moesten wel in gevecht met hem, ook al willen we dat normaal gesproken liever niet", zei de ander.

Spugen in gezicht
De boomlange verdachte spuugde tijdens dat gevecht ook de politiemannen in het gezicht. "Vies, kleinerend en ook beangstigend. Er zat bloed in zijn spuug en het kwam deels in mijn mond terecht. Ik moest daarna vier uur in het ziekenhuis zitten, vaccinaties nemen en medicatie slikken om te voorkomen dat ik een HIV-besmetting kreeg."

Extra wrang vinden de slachtoffers dat de Pool vervolgens weigerde om een bloedproef te ondergaan. "Dat had ons nou juist heel veel zorgen over eventuele ziektes kunnen besparen." Zij vroegen om emotionele schadevergoedingen van 950 en 700 euro en de aanklager vindt dat ze daar recht op hebben.

Verdachte heeft spijt
De verdachte, die ook nog voor drie andere winkeldiefstallen moest voorkomen, betuigde spijt in de rechtszaal. "Ik had heel veel drugs gebruikt en het werd op een gegeven moment zwart voor mijn ogen. Daardoor kan ik me ook niet alles meer herinneren."

Tijdens de 162 dagen die hij nu in de gevangenis zit, overdacht hij naar zijn zeggen zijn zonden. En nu wil hij zijn leven beteren, beloofde hij de rechters. "Ik wil werk zoeken en een woonruimte. Dit gedoe wil ik allemaal niet meer."

Drugsverslaafd
Volgens zijn advocaat schaamt de Pool zich enorm en realiseert hij zich wat voor problemen hij heeft veroorzaakt. "Om in zijn drugsgebruik te voorzien, pleegde hij winkeldiefstallen. Hij snapt nu heel goed dat dat niet kan, maar zijn leven in Nederland was zwaar de afgelopen vijf jaar zwervend op straat en zonder familie."

De officier van justitie wil dat hij zich tijdens mogelijke proeftijd aan strenge voorwaarden houdt. Zo moet hij een behandeling ondergaan voor zijn verslaving en ook werken aan huisvesting en een baan. De Reclassering denkt dat dat de kans dat het weer misgaat sterk verlaagt.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel